Wandbekleding

Wat is glasvezelbehang

Glasvezelbehang
Als je rondkijkt in huizen en kantoren, kom je de laatste jaren steeds vaker glasvezelbehang tegen. Het is sinds 2000 steeds populairder geworden. Dit komt voornamelijk omdat sinds die tijd het glasvezel steeds goedkoper is geworden en in grote hoeveelheden kon worden geproduceerd.

Wat is glasvezelbehang
Glasvezelbehang wordt ook wel glasweefselbehang genoemd. Dit behang is in tegenstelling tot de andere behangsoorten niet van papier, maar van glasvezels gemaakt. Het gaat dan om hele fijne vezeltjes die op een speciale manier verweven en geperst worden. Op die manier ontstaat een fijn en enorm sterk gaas. Het is mogelijk om in het gaas lokaal verdikkingen aan te brengen en op deze manier krijg je dan een mooie structuur in het behang. Je kunt dan denken aan een visgraat, een zigzag, een ruit of een weefstructuur.

Voordelen van glasvezelbehang
Het is niet voor niets dat dit behang de laatste jaren zo populair is geworden. Het kent o.a. de volgende voordelen:
– Het is eenvoudig schoon te maken door het af te nemen met een vochtige doek.
– Het behang is brandwerend en brandvertragend.
– Verkrijgbaar in diverse motieven, zoals blokmotief of visgraat.
– Het is eenvoudig over te schilderen, dus je geeft een ruimte snel een nieuwe look.
– Zeer sterk, ideaal voor een ruimte met kinderen of een kantoor.
– Duurzaam en stootvast.
– Behangbaar, als je wilt plak je er zo een ander behang overheen.
– Geluiddempend, er zijn geluiddempende varianten verkrijgbaar.

De afwerking
Het aanbrengen van glasvezelbehang is zeer eenvoudig. Het behang zelf blijft droog anders zou het snel gaan scheuren. Het is de bedoeling dat de te behangen muur wordt ingesmeerd met speciale lijm en dan kan het behang er in banen op worden geplakt. Het is belangrijk om niet te veel muur tegelijk in te smeren, anders loop je het risico dat het teveel is opgedroogd wanneer je het behang erop gaat plakken. Glasvezelbehang is maar in 1 kleur te verkrijgen. En wanneer je deze kleur prima vindt, dan ben je snel klaar. Maar glasvezelbehang is ook heel goed overschilderbaar. Kies een mooie kleur latex en geef je kamer de kleur die jij verkiest. Het is het beste om 2 lagen latex aan te brengen, anders dekt het niet genoeg.