Vloeren

Welk type PVC vloer is het beste?

Een mooie strakke PVC vloer is een geweldige basis voor je woning. Maar welk type PVC vloer is nu het beste, of maakt dit eigenlijk weinig verschil uit? In dit artikel nemen de kenmerken van populaire type PVC vloeren met je door.

Voordelen van de PVC vloer

Allereerst kennen PVC vloeren, die geheel uit kunststof bestaan, diverse noemenswaardige voordelen ten opzichte van laminaat bijvoorbeeld.

  • PVC vloeren zijn dunner en flexibeler
  • PVC vloeren kennen een lange levensduur en zijn bijzonder slijtvast
  • PVC vloeren zijn meer geluidsarm

Twee verschillende methodes

Er bestaan 2 technieken om een PVC vloer aan te brengen, ofwel het verlijmen van de vloer: hierbij wordt de vloer aan de ondervloer geplakt, ofwel het kliksysteem, waarbij de vloer dus niet aan de ondervloer vastgeplakt wordt, maar aan elkaar vast geklikt wordt.

De laatste techniek heeft als voordeel dat de PVC vloer altijd weer gemakkelijk mee te nemen is, of gemakkelijk verwijderd kan worden uit een huurwoning. Welke van deze 2 type PVC vloeren het beste geschikt is voor uw woning is hangt af van uw situatie.

Het verlijmen van een PVC vloer kent echter ook goede voordelen.

Waarom kiezen voor een verlijmde PVC vloer?

De voordelen van de verlijmde PVC vloer zijn groot, denk hierbij aan:

  • Betere werking in combinatie met vloerverwarming. De verlijmde PVC vloer wordt rechtstreeks op de (geëgaliseerde) ondervloer geplaatst. Dit is zelfs mogelijk op enigszins schuin aflopende vloeren, doordat het materiaal dun en flexibel is. Door de PVC vloer te lijmen, ontstaat er een optimale ervaring van de vloerverwarming.
  • Geluiddempend effect. Zowel tijdens het lopen over de verlijmde PVC vloer treedt er weinig geluid op (in tegenstelling tot laminaat), maar ook geluiden van onderaf (bijvoorbeeld onderburen) worden gedempt.
  • Isolerend effect. De verlijmde PVC vloer kent betere isolerende eigenschappen dan bijvoorbeeld een laminaat vloer, en is hiermee ook nog eens een energiezuinig oplossing.

Wat is het nadeel van de verlijmde PVC vloer?

  • Het is een stuk lastiger om deze vloer te verwijderen, daarbij kan de ondervloer ook beschadigd raken.
  • Het leggen van de verlijmde PVC vloer kun je niet beter niet zelf uitvoeren, maar zul je moeten uitbesteden aan de vakman.

Trend van dit moment, de visgraat

Er bestaat een enorm ruime keuze uit tal van dessins en de meest uiteenlopende kleurschakering, evenals bij laminaat het geval is. Bijzonder populair is de visgraat vloer. Deze kent een klassieke uitstraling, maar is in vele eigentijdse houtprints te vinden. De visgraat PVC vloer geeft extra grandeur aan je interieur en is verkrijgbaar in dunne stroken, maar ook juist in zeer brede stroken, wat het geheel extra modern maakt. 

Betonlook trend

De PVC vloer is niet alleen in vele houtlook soorten verkrijgbaar, je kunt ook kiezen voor een betonlook. Deze PVC tegels zijn in vele formaten verkrijgbaar! Je geeft je interieur hiermee een perfect nagebootste betonlook vloer die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Laat je dus goed inspireren voordat je een PVC vloer kiest, er bestaan namelijk zó ontzettend veel dessins, formaten en mogelijkheden!