Vijf tips voor het leggen van een laminaatvloer
Laminaat

Vijf tips voor het leggen van een laminaatvloer

Bij het leggen van een laminaatvloer komt heel wat kijken: materiaal, gereedschap en kleine hulpstukken. Heb je nog niet zoveel ervaring met het leggen van een laminaatvloer of wil je nog wat handige tips erbij hebben? In dit artikel staan ze voor jou op een rijtje!

Wat heb je allemaal nodig?

Bij het leggen van laminaat zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten in huis te halen. Zo kun je natuurlijk niet zonder het laminaat, maar heb je ook gedacht aan het volgende?

  • Plakplinten en/of muurplinten
  • Een geschikte ondervloer
  • Rolmaat, winkelhaak en zwaaihaak
  • Afstandhouders
  • Een decoupeerzaag en een laminaatsnijder
  • Slagblokje, slagijzer en hamer

Deze dingen moet je zeker weten

Bij het leggen van laminaat worden regelmatig foutjes gemaakt. Nu is dit vaak niet een ramp, maar het resultaat van de vloer is hierdoor minder goed of het leggen gaat veel lastiger. Lees deze tips om deze fouten te voorkomen.

Tip 1: het laminaat moet acclimatiseren

Of je nou duur of goedkoop laminaat hebt, ze zijn allemaal vocht- en temperatuurgevoelig, het is daarom belangrijk het laminaat te laten wennen aan de ruimte waar het wordt gelegd. Dit doe je door het laminaat nog niet uit te pakken, maar in de pakketten laat zitten gedurende 48 uur. Je legt ze minimaal vijftig centimeter van de muur plat op de grond. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je laminaat krom gaat trekken en je de vloer niet goed kan leggen.

Tip 2: zorg voor een goede ondervloer

Een goede ondervloer kost helaas geld, het is echter wel heel belangrijk dat je een goede ondervloer gebruikt onder je nieuwe laminaat. Laminaat is namelijk niet vochtwerend en ligt slecht op oneven oppervlakten. Welke soort vloer je ook kiest, zorg altijd voor een ondervloer die goed egaliseert. Wanneer je een vochtige vloer hebt, zorg er dan ook voor dat de ondervloer vochtwerend is. Houd ook rekening met hoeveel geluid de ondervloer met het laminaat gaat dempen. De minimale hoeveelheid dat het moet dempen is tien decibel.

Tip 3: In de eerste paar dagen zal je laminaatvloer uitzetten

In de eerste vier dagen na het leggen zal je laminaatvloer richting de muren uitzetten. Houd hier rekening mee bij het leggen van de laminaatvloer. Wanneer je het laminaat legt, houd dan één centimeter ruimte tussen de muur en het laminaat. Op deze manier heeft het laminaat nog een beetje ruimte om uit te zetten.

Tip 4: Leg de plinten pas als het laminaat er klaar voor is

Bij tip drie staat het al beschreven, een laminaatvloer zet nog uit in de eerste vier dagen. Leg dan ook pas plinten na deze vier dagen. Wanneer je de plinten toch legt, is de kans groot dat ze loslaten of bol gaan staan.

Tip 5: Doe het niet alleen

Ondanks dat het leggen van laminaat niet heel lastig is, leg je het laminaat het best met twee of meer personen. Het meeste laminaat werkt met een clicksysteem en deze is lastig te gebruiken in je eentje. Het leggen van de vloer wordt zo niet alleen gemakkelijker, maar ook gezelliger.