Laminaat

Laminaat

Laminaatvloeren, wat komt er bij kijken?

Wat is laminaat?
Laminaat is een kunststof vloerbedekking die uit losse panelen bestaat. De panelen zijn opgebouwd in verschillende laagjes composiet plaatmateriaal. De basisplaat is een watervast verlijmde plaat. Daarop komt een decorlaag (een foto van hout of van tegels afgedrukt op papier, vaak met structuur) met bovenop een transparante slijtlaag. Onderaan voorkomt een tegenlaag het opstijgend vocht en vervorming van de panelen.Wat zijn de voordelen?
Door al de hierboven genoemde laagjes, heeft laminaat kopen verschillende positieve eigenschappen:
– Door de goede druktechniek is de foto bijna niet meer te onderscheiden van echt hout. U haalt dus een houten vloer in huis, zonder hiervoor kostbare bomen te kappen. – Daardoor is laminaat ook geschikt voor elk budget. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed, ook al is er verschil in laminaat.
– Laminaat is eenvoudig in onderhoud. Door de slijtvaste toplaag is het goed beschermd tegen krassen, vlekken en zonlicht.
– Door de goede onderlaag kunnen de panelen goed tegen vocht. Ideaal met (kleine) kinderen of huisdieren in huis. Ook in de keuken is dit pakket een goede oplossing.
– Het is goed te combineren met het gebruik van vloerverwarming.
– En als laatste is er natuurlijk een enorme verschil in laminaat w.b. het decorlaag. Hierdoor weet u zeker dat laminaat kopen de vloer van uw wensen is.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk heeft laminaat kopen ook zijn nadelen:
– Als u vaak zware dingen moet verschuiven of een hond heeft die snel krassen maakt, is het pakket erg kwetsbaar. De vloer zal dan snel krassen krijgen. Hierin komt zeker ook verschil in laminaat kijken.
– Op laminaatvloer lopen kan erg gehorig zijn. Hier is een oplossing voor, door een dempende ondervloer te gebruiken.
– Plassen water op de vloer die langere tijd blijven liggen, kunnen vlekken veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn, bovendien moet
water gelijk opruimen anders trekt het tussen de naden in het materiaal waardoor het laminaat kan uitzetten of gaan werken.
– Laminaatvloeren zijn moeilijk te repareren, vooral als de panelen vastgelijmd zijn. Het is dan noodzakelijk de hele vloer te vervangen.
Ook de plinten moeten vaak vervangen worden als er een reparatie aan de vloer nodig is.

Zelf laminaat leggen of laten leggen?

 

Waar moet u op letten bij laminaat kopen?
Er is veel verschil in laminaat. Dat is ook te zien aan de prijzen van deze vloeren. De hoeveelheid melamine in de toplaag geeft aan hoe goed de laminaat is. De toplaag of slijtlaag is bij goedkope producten meestal dun waardoor de levensduur korter is. Om te bepalen wat het verschil in laminaat is heeft men testnormen ingevoerd. De kwaliteit van het laminaat wordt vaak aangeduid met een nummer, tussen 21 en 34. Hoe hoger het nummer, des te beter de kwaliteit.
De panelen zijn verkrijgbaar in vele mogelijkheden. Van een 3 strook versie tot planken met v-groef en structuur, extra lange of brede planken, bijna alles is mogelijk met laminaatvloeren.
Wat is nu het verschil in laminaat van bouwmarkten en de gerenommeerde laminaatzaken? In bouwmarkten worden vaak de ‘mindere kwaliteit’ laminaatvloeren verkocht, voor licht gebruik tot middel-zwaar gebruik.
Het laminaat van de bouwmarkt heeft vaak een enkel klik-systeem, hierdoor kan na verloop van tijd de kliknaad tussen de laminaatdelen soepeler worden en de vloer kan hierdoor dus gaan kraken.
De gerenommeerde merken als Balterio of Kronofix hebben gepatenteerde dubbel klik-systemen waar de laminaatdelen strak tegen elkaar aangetrokken worden en ook blijven.
Als u er zeker van wilt zijn dat het soort laminaat kopen van hoge kwaliteit is, dan bent u bij de laminaatzaken aan het juiste adres. U heeft meer keus en ook goede begeleiding bij uw zoektocht naar de juiste laminaat kopen.

Laminaat zelf leggen of laten leggen?
Er is ook verschil in laminaat leggen. U kunt kiezen voor wildverband of andere legpatronen, u kunt kiezen voor kliklaminaat (hierbij is geen verlijming nodig, maar klikt u de laminaatonderdelen aan elkaar) of verlijmen (de laminaatonderdelen worden aan de kopse kant aan elkaar vast gelijmd, dit komt bijna niet meer voor).
Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de laminaatvloer zelf te leggen. De winkel waar het laminaat kopen heeft plaatsgevonden, voorziet u graag van tips die belangrijk zijn bij het zelf leggen van laminaatvloeren.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om laminaatvloer all-in te kopen. Dan betaald u de prijs inclusief leggen, ondervloer en plinten. Zo weet u gelijk wat u voor het complete plaatje kwijt bent en bent u ervan verzekerd dat de laminaatvloer vakkundig wordt gelegd.