OSB-platen in je interieur
Diversen Vloeren

Hoe kan je OSB-platen verwerken in je interieur?

Een beetje creativiteit is zeker welkom als je je woning prachtig wilt inrichten en afwerken. Steeds meer mensen kiezen voor OSB-platen als basismateriaal bij de inrichting van hun interieur.

Wat is OSB en wat heeft dit materiaal zoal te bieden? Hieronder vind je enkele handige tips en leuke inspiratie!

Wat zijn OSB-platen?

OSB-platen zijn kortweg houten platen die gebaseerd zijn op grove, dikke houtsnippers. OSB staat voor Oriented Strand Board en die naam maakt meteen heel wat duidelijk over de structuur en opbouw van de platen zelf. Ze bestaan immers uit tegen elkaar geperste houten platen, die door middel van lijm bij elkaar worden gehouden.

Het resultaat? Een sterk, dik paneel dat je voor oneindig veel zaken kunt gebruiken. Hoewel OSB-platen in essentie vooral een functioneel nut hebben en op het eerste zicht misschien niet zo veel te bieden hebben qua esthetiek, kan je er je interieur toch prachtig mee afwerken, op verschillende manieren.

De voordelen van OSB-platen gaan erg ver:

  • OSB is uiterst sterk en dik
  • OSB is heel duurzaam
  • OSB is heel goedkoop
  • OSB is gemakkelijk te bewerken en te behandelen

Kortom, niets dan voordelen als je deze platen in je woning of zelfs je bedrijf wilt verwerken!

Hoe kun je OSB gebruiken in je interieur? Enkele handige tips

Dat OSB-platen tal van troeven in petto hebben, dat is al duidelijk. De vraag is nu natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat die nogal eenvoudige en zelfs bijna saai uitziende platen een prachtig onderdeel gaan uitmaken van je interieur?

Onderstaande tips helpen je alvast op weg:

1. Gebruik OSB-platen als vloer

Ben je nog op zoek naar een goede vloer voor een moderne of stoere uitstraling? Dan is OSB je beste vriend. Deze platen zijn erg groot, waardoor je snel een grote oppervlakte bedekt. Daarbij is het materiaal erg sterk en stevig, dus over draagkracht hoef je je geen zorgen te maken.

Houd er wel rekening mee dat de platen niet bepaald waterbestendig zijn, dus een professionele afwerking is zeker aangeraden. Ten minste, als je geen vochtproblemen wilt in huis!

2. Stoere wandplanken uit OSB-platen

Nog een goede manier om deze platen in je woning te gebruiken: maak er een wandplank van. Doordat de platen een hoge draagkracht hebben, kan je er zelfs de zwaarste spullen op zetten. Hierdoor zijn ze niet enkel geschikt als stoere, stijlvolle wandplank in een industrieel interieur, maar kan je ze ook gebruiken als functionele wandplank in een werkplaats.

Belangrijk is wel dat je de platen stevig aan de wand bevestigt door middel van plankdragers, zodat het geheel stevig staat. Als je naderhand nog platen over hebt, kan je er zelfs een gebruiken om een splinternieuw bureau of werkbank van te maken. Gebruik schragen als poten en schilder ze om het geheel wat professioneler te doen ogen.

3. OSB-platen als meubelbescherming

Ten slotte kan je deze platen ook gebruiken om er je meubilair mee af te schermen. Dit is vooral interessant als je een industriële of rustieke uitstraling nastreeft, aangezien de OSB-platen wel bij dergelijke woonstijlen passen.

Een goed idee is om een OSB-plaat op maat te snijden en tegen het eiland in je keuken te plaatsen of bijvoorbeeld boven je aanrecht. Op die manier zijn het eiland zelf en de muren optimaal beschermd en is de look van je stoere, industriële inrichting compleet.Hoe verwerk je OSB-platen?

Er zijn duidelijk heel wat manieren waarop je OSB-platen kunt gebruiken, maar hoe behandel je ze nu best? Hieronder enkele goede tips:

1. Verlijm de platen aan elkaar
2. Gebruik nagels en nagelpluggen om ze stevig te bevestigen
3. Lak de platen af met blanke of gekleurde lak

Daarbij is het geen slecht idee om de OSB-platen grondig te schuren, zeker als je ze als vloer of tafelblad gebruikt. Zo voelt het oppervlak extra glad aan en kan je er ook niet zomaar aan blijven hangen met je kleren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de kans op verwonding op die manier een stuk kleiner is.

Van een OSB-plaat als basis voor je vloer of een klein stukje decoratie in je woonkamer, dit materiaal is ongelofelijk flexibel toe te passen. Zelfs als je geen handige Harry bent en niet al te veel tijd over hebt, werk je je interieur hoe dan ook prachtig af met een OSB-plaat!