betonmortel
Gereedschap Vloeren

Betonmortel, de juiste keuze voor mijn bouwproject?

Wie gaat bouwen of verbouwen kan nood hebben aan cement of beton. Maar wist je dat er veel soorten bestaan die elk hun eigen voordeel en nut hebben? Van beton tot cement en betonmortel. We leggen je alvast uit waarvoor betonmortel wordt gebruikt.

Wat is betonmortel?

Betonmortel is een mix dat bestaat uit vier bestanddelen: cement, zand, grind en water. Het is net de toevoeging van deze laatste die betonmortel uniek maakt. Water zorgt voor een reactie in de mix waardoor er sterk beton ontstaat. Wie betonmortel zelf wil maken houdt zich best aan de juiste verhouding. Per deel cement meng je twee delen zand en drie delen grind. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om naar de winkel te gaan waar je kan betonmortel kopen.

Welke soorten betonmortel zijn er?

Wie naar de winkel of groothandel gaat voor het kopen van betonmortel zal merken dat er een groot aanbod aan soorten betonmortel is. Deze kunnen verschillen van samenstelling en dus van elkaar verschillen wat betreft de sterkte, de milieuklasse en de grootte van de korrel. Maar welk soort betonmortel heb je nodig? Wat je precies nodig hebt hangt af van het type project. Zo zijn de vereisten anders voor het metselen van een muur dan voor het gieten van een verdiepingsvloer. Lees aandachtig de verpakking of laat je adviseren door een medewerker.

Is betonmortel waterdicht?

Op zichzelf is betonmortel niet waterdicht. Betonmortel bevat poriën en scheurtjes waar water na verloop van tijd kan doordringen. Bij sommige projecten, zoals het waterdicht maken van een kelder is het noodzakelijk dat betonmortel volledig waterdicht is. Dat kan door bepaalde producten aan toe te voegen of door reeds bewerkte betonmortel te kopen die waterdicht is gemaakt.

Waarvoor kan betonmortel gebruikt worden?

Betonmortel kan voor een grote variatie aan projecten worden gebruikt. Van het metselen van muren tot het gieten van vloeren of funderingen of het waterdicht maken van ruimtes. Toch wordt voor voegwerken vaak nog gewone voegmortel gebruikt. Betonmortel wordt dan weer eerder gebruikt voor grotere werken zoals het leggen van een werkvloer, het gieten van een fundering voor je tuinhuis of het plaatsen van een oprit. Betonmortel is een goede keuze niet alleen omwille van de sterkte, maar ook omdat het snel gebruiksklaar is. Zo kan je het na twee uur al gebruiken.