cv-onderhoud is erg belangrijk
Verwarming

Zo zorg je voor goede en goedkope warmte in jouw huis

Korter douchen, de thermostaat een paar graden omlaag en ‘s avonds met een kruik op de bank. Steeds meer Nederlanders treffen maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. Sommige van deze methoden maken daadwerkelijk een verschil, andere nauwelijks. Benieuwd wat wel echt werkt om op een goedkope manier warmte in jouw huis te houden? In deze blog delen we 4 tips.

1. Laat je cv-ketel periodiek controleren

Een optimaal werkende cv-ketel verbruikt niet meer gas dan nodig. Periodiek onderhoud van je cv-ketel is dan ook iets wat niet vergeten mag worden. Naast een optimale afstelling van de ketel, kijken monteurs ook naar de staat van de ketel en voeren indien nodig reparaties uit. Dit laatste kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Is je cv-ketel echter aan het einde van zijn latijn? Het vervangen van je cv-ketel door een warmtepomp kan op termijn een aardig rendement opleveren.

2. Stel je thermostaat slim in

Naast cv-onderhoud heeft ook je thermostaat een grote invloed op het verwarmen van je woning. Als je je thermostaat slim instelt, kun je namelijk honderden euro’s per jaar besparen. Vooral wie in een minder goed geïsoleerd huis leeft, kan onderaan de streep flinke verschillen merken. Met name slimme thermostaten maken besparen een stuk eenvoudiger. Je kunt zowel handmatig, op afstand (via je smartphone) als via een vooringesteld programma bepalen hoe warm het in huis moet zijn

Welke temperatuur het meest geschikt is hangt deels af van het type verwarming dat je in huis hebt. Voor verwarmingen met radiatoren bedraagt de ideale nachttemperatuur bijvoorbeeld 15 °C, maar voor vloer- of wandverwarming 17 of 18 °C. Sommige van de moderne thermostaten kunnen trouwens ook de temperatuur per ruimte regelen. Dit is vooral handig voor de kamers waar zelden iemand komt.

3. Maak optimaal gebruik van de verwarming

Dat we ramen en deuren zoveel mogelijk dicht moeten houden om te voorkomen dat warmte weglekt, weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat je je radiatoren vrij moet houden? Alleen zo kunnen ze warmte optimaal verspreiden. Plaats er dus geen meubels voor en laat de gordijnen open. Ook kan het helpen om radiatorfolie aan te brengen tegen de achterkant van de radiator. Een handige bespaartip voor zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde muren.

4. Zorg voor goede isolatie

Je kunt nog zoveel stoken als je wilt, als je woning zo lek is als een mandje heeft het weinig zin. Je woning isoleren is in dit geval het eerste dat je wilt aanpakken. Kleine dingen als het plaatsen van tochtstrips en het dichten van naden en kieren met kit kan al een groot verschil maken. Ook het ophangen van isolerende gordijnen, het opplakken van isolerende folie op ramen en het aanbrengen van dubbel glas kan helpen de energierekening omlaag te brengen.