De houtkachel
Verwarming

Zo kies je een goede houtkachel

 

Een bron van sfeer, gezelligheid en niet onbelangrijk: warmte. We hebben het natuurlijk over een kachel en in dit geval gaat het over een houtkachel. In steeds meer huizen komt de warmte namelijk weer van zo’n gezellige houtkachel. Maar waar let je op als je een houtkachel gaat aanschaffen? En hoe weet je waar je moet kopen?

Het brandvermogen

Hoe leuk en gezellig een kachel er ook uitziet, je wil in de winter natuurlijk niet in een te koude of een oververhitte kamer zitten. Daarom is het verstandig om voordat je een kachel aan gaat schaffen, te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt. Een te kleine kachel krijgt het huis namelijk niet warm, maar een te grote kachel kan niet volop stoken en dat is slecht voor het milieu en prijzig. 

De prijs

Zodra je op zoek gaat naar een houtkachel, is het verstandig om hiervoor een budget vast te stellen. Een goede kachel komt op minstens een aantal honderd euro uit, vaak zit je zelfs boven de duizend euro. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je een budget vast gaat stellen. Een budget geeft je zekerheid en houvast, zodat je weet dat je niet settelt voor een goedkope kachel, maar ook niet te duur zoekt. Jouw smaak

De kachel zal een vrij centraal punt vormen in jouw woning, dus het is ook belangrijk dat je nadenkt over wat je mooi vindt. Zeker wanneer je voor de eerste keer een kachel gaat kopen, is het aanbod groter dan dat je wellicht zou denken. Het is daarom verstandig om van te voren even wat kachels op te zoeken zodat je weet wat je ongeveer wil.

Ook qua materiaal zijn er verschillende mogelijkheden. Houtkachels worden vaak gemaakt van gietijzer, maar dit gietijzer heeft niet altijd dezelfde uitstraling. Sommige kachels ogen heel groot en zwaar, terwijl anderen weer wat lichter ogen. Ook hier is het een kwestie van smaak. 

Waar koop ik mijn houtkachel?

Er zijn natuurlijk genoeg (online) winkels waar je jouw kachel kunt kopen. Je wil echter wel kwaliteit en daarom is het verstandig om bij een professioneel bedrijf te kopen. Zij hebben een webshop, maar ook een showroom. De experts die daar werken kunnen je van alles vertellen over de kachels en daarnaast worden de kachels door heel Nederland geleverd en geïnstalleerd. Op deze manier weet je zeker dat je een goede aankoop hebt gedaan.