houtkachel
Verwarming

Redenen om te kiezen voor een houtkachel

Lekker: de houtkachel aan op een ijskoude winterdag. Heerlijk opwarmen met een warme drank en ondertussen genieten van dat eindeloze dansen van de vlammetjes. Als kers op de taart ook nog dat typische geluid van knisperend houtvuur op de achtergrond. Dat klinkt ontzettend goed toch? Gelukkig is er ook een geschikte houtkachel voor jouw woning te vinden.

Een houtvuur binnen werkt ontzettend ontspannend én is indrukwekkend. Het haast hypnotiserende bewegen van de vlammen kunnen ervoor zorgen dat je helemaal tot rust komt. Dit beeld is natuurlijk niet het enige voordeel van een houtkachel in je woning plaatsen. Voor sommige mensen wordt een houtkachel zelfs zo belangrijk, dat ze deze gebruiken om hun traditionele centrale verwarming te vervangen. Wat zijn verder dan de voordelen van een houtkachel? De belangrijkste redenen vind je hier op een rijtje.

Alle voordelen om te kiezen voor een houtkachel

Als het buiten koud is, wil je natuurlijk niets liever dan lekker binnen opwarmen. Hoe gaat dat nou lekkerder dan bij een houtkachel? Die jaagt de kou zo de deur uit, waardoor je binnenshuis super makkelijk toch veel warmte creëert. Bijkomend voordeel: door er dichterbij te gaan zitten, word je nóg sneller warm.

Door zo dichtbij het houtvuur te zitten, geniet je ook intens van de heerlijke sfeer die een houtkachel met zich meebrengt. Het dansen van de échte vlammen van het échte hout kunnen door geen enkele gaskachel geëvenaard worden. 

Het wordt voor ons allemaal steeds belangrijker om milieubewust te leven. Een houtkachel draagt daar zijn eigen steentje aan bij. Hout is namelijk een hernieuwbare bron van energie en daarmee een milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Met de hoge gasprijzen van tegenwoordig zoeken veel mensen naar een alternatief voor stoken op gas. Daarbij biedt een houtkachel ook een handige oplossing: als je zelf het hout weet te verzamelen, zijn de stookkosten enorm laag. Een zak hout bij een speciale handelaar halen hoeft ook niet eens duur te zijn, waardoor je alsnog relatief goedkoop kunt stoken.

Ten slotte ben je altijd onafhankelijk van externe leveranciers, zoals je dat bij je gas of stroom wel bent. Je bent dus vrij zelfvoorzienend met een houtkachel. Overtuigd? Ga naar Woodburner.nl en bestel direct een houtkachel dat in jouw huis past!

Punten van aandacht bij een houtkachel

Het is ook goed om even stil te staan bij een aantal kleine aandachtspuntjes. Zo moet je de houtkachel wel regelmatig schoon laten maken. Door de vlammen kunnen er bepaalde deeltjes in de kachel achterblijven, die kunnen zorgen voor een uitslaande brand als deze niet regelmatig schoongemaakt worden.

Die reiniging geldt ook voor de schoorsteen van de houtkachel. Ook deze moet, minimaal een keer per jaar, schoongemaakt worden door een professionele partij. Houd hier dus rekening mee, aangezien dit ook jaarlijks wat geld kost.

Ten slotte moet je wel wat harder werken om de houtkachel te laten branden. Dat begint al bij het verzamelen van het hout, zowel wanneer je dit zelf doet als wanneer je ergens hout gaat halen. Ook als de kachel eenmaal brandt, moet je deze onderhouden door er steeds wat hout bij te doen.

Een houtkachel vergt dus wel wat meer energie vanuit jou als eigenaar, maar biedt je ook meer dan genoeg voordelen.  Laat je dus eens verleiden door de vele opties die je voor houtkachels hebt en geniet binnenkort zelf van alle heerlijke voordelen!