een woonkamerlamp is belangrijk voor woonkamerverlichting
Verlichting

Zoek je naar de perfecte woonkamerverlichting? Gebruik onze tips!

Zoek je naar de perfecte woonkamerverlichting? Gebruik onze tips!
Verlichting is sfeerbepalend voor elke woonkamer. Het zorgt er voor dat deze belangrijke ruimte gezellig en uitnodigend voelt. Na een drukke dag buitenshuis kom je dankzij de mooie verlichting in een fijne woning thuis. Maar waar moet je op letten bij woonkamerverlichting? In dit artikel vind je een aantal handige tips, zodat je binnenkort geniet van een sfeervol thuis.

Waarom is goede woonkamerverlichting zo belangrijk?

Hopelijk geniet je dagelijks van een mooi en passend interieur. Maar een woning is niet compleet zonder de juiste verlichting. En het vinden van dit belangrijke en sfeervolle onderdeel van een huis is best een uitdaging. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je op moet letten. Een daarvan is de hoeveelheid natuurlijk licht die de ruimte ontvangt. Is er sprake van veel natuurlijk licht in de woning? Dan heb je waarschijnlijk minder verlichting nodig. Het tegenovergestelde is het geval bij een ruimte die onvoldoende verlicht is of weinig natuurlijk licht ontvangt. In dat geval is het verstandig om meer verlichting in de woonkamer te plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor meer sfeer, maar verhoogt ook de veiligheid omdat je meer ziet. Je wilt immers niet struikelen over een paar losse snoeren of kinderspeelgoed in het donker!

Waar moet je op letten bij goede woonkamerverlichting?

Inmiddels is wel duidelijk dat goede verlichting in de woonkamer ontzettend belangrijk is. Ben je druk op zoek naar een woonkamerlamp, maar kun je wel wat inspiratie en tips gebruiken? Wij helpen je graag een handje. Let op de volgende factoren bij het kiezen van de juiste verlichting:

Tip 1: Zorg dat de verlichting helder is

De verlichting moet helder genoeg zijn om alles in de woonkamer te kunnen zien. Ook is goede woonkamerverlichting noodzakelijk wanneer je thuis werkt. Het licht moet ook weer niet zo helder zijn dat het vervelend is voor de ogen. Over het algemeen is 300 tot 400 lumen per vierkante meter voldoende voor sfeervol licht in de woonkamer.

Tip 2: Let op de kleurtemperatuur

Lampen hebben verschillende kleurtemperaturen. In de meeste woonkamers vind je een warme en witte lichtkleur van gemiddeld 2700 Kelvin.

Tip 3: Dimbaarheid

Dimbare verlichting in de woonkamer is vaak een schot in de roos. Je kunt er namelijk een bepaalde sfeer mee creëren. Heb je een romantisch avondje met zijn tweeën? Dim het licht dan een beetje voor een fijne en kalme sfeer. Wil je iets meer zien? Dan dim je het licht iets minder. Het is ideaal dat je de verlichting op deze manier zelf kunt aanpassen.

Tip 4: Hou rekening met het ontwerp

Kies altijd voor verlichting die zowel bij de stijl van de kamer als bij jouw individuele smaak past. Heb je een modern interieur met veel zwart en wit? Kies dan bijvoorbeeld voor lampen van metaal in een of van deze kleuren.

Tip 5: Kies eventueel voor verschillende soorten verlichting

Voor de nodige variatie zou je verschillende lampen in de woonkamer kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan vloerlampen, tafellampen en wandarmaturen. En dimbare verlichting doet het ook altijd goed. Op die manier zorg je voor meer dynamiek en zijn ook de donkere hoekjes in de woonkamer goed te zien.

Tip 6: Besteed aandacht aan energiezuinigheid

In steeds meer huiskamers kom je energie-efficiënte lampen tegen. Denk bijvoorbeeld aan LED verlichting. Het is milieuvriendelijk, gaat lang mee én je bespaart dankzij de energiezuinigheid op de energiekosten. En dat is in deze dure tijden heel erg welkom!