Verlichting

Verlichting

Verlichting

wonen en verlichting

Sfeer in huis dankzij mooie verlichting

Verlichting en licht in huis zijn eigenlijk sfeer bepalend voor je woning. Een donkere kamer of zolder wordt al snel als ‘eng’ ervaren, terwijl een verlichtte ruimte openheid geeft en vriendelijkheid uitstraalt. Licht wordt soms onderschat bij het inrichten van een huis. Maar als je je huis echt een thuis wilt maken, is het verstandig rekening te houden met lichtbronnen.

Verlichting
De meeste huizen in Nederland hebben vaste aansluitpunten voor verlichting. Hetzij via het plafond of door het aantal stopcontacten in huis. Gelukkig is het mogelijk om door middel van kabelgootjes en verlengsnoeren verlichting op andere plekken aan te brengen. Ook kun je via het plafond of langs de rand van de vloer snoeren wegwerken voor het aanbrengen van verlichting in het huis.

Heldere LEDverlichting
Boven de eettafel wil je natuurlijk een goede heldere lamp, zodat je moeiteloos de krant kunt lezen of de kinderen hun huiswerk kunnen maken. Kies voor extra helder licht eens LED-lampen in plaats van gewone spaarlampen. LED verlichting is namelijk heel helder en verbruikt nog minder energie dan een gewone spaarlamp.

Sfeerverlichting
Je kunt echter LED verlichting ook gebruiken als sfeerverlichting. Bijvoorbeeld in een schemerlamp met dimmer. Naast helderwitte lampen kun je ook warme witte of gele LEDverlichting krijgen. Deze laatste twee zijn ideaal voor sfeerverlichting. Net alsof er allemaal kaarsen branden in je huis.

Direct of indirect licht
Daarnaast kun je nog een verschil maken tussen direct en indirect licht. Direct licht wordt gevormd door de lampen die je zichtbaar in huis hebt. Boven de tafel bijvoorbeeld, in de keuken of bij het bureau. Dit is vaak helder licht, omdat je het gebruikt om bij te werken. Direct licht kan heel sfeervol zijn als je er lampen met warm licht in plaatst, maar meestal gebruik je hier heldere lampen voor. Indirect licht is de ultieme sfeerverlichting, omdat je vaak de bron niet kunt zien, omdat deze is ingebouwd, maar er wel profijt van hebt.

Aanleggen
Indirect licht kun je het beste aanleggen onder een plank, langs het plafond achter een lijst of zelfs in de vloer. Op websites van verschillende bouwmarkten kun je allerlei leuke projecten vinden voor het zelf aanleggen van indirect licht. Voor deze vorm van sfeerverlichting kun je het beste LEDverlichting gebruiken. Dit wordt niet warm waardoor het makkelijk ingebouwd kan worden. Kies bij voorkeur voor spotjes die je zelf aan elkaar kunt schakelen en breng ook een dimmer aan, zodat je de lichtsterkte kunt regelen.

Romantisch
Indirecte sfeerverlichting is net zo romantisch als je huis vol zetten met kaarsen. Daarom is het ook geschikt voor de slaapkamer. Met lijsten aan het plafond en daarachter deze LEDverlichting tover je zo een romantische sfeer. Maar je kunt meer met deze verlichting doen. Indirect licht is namelijk ook geschikt voor de badkamer, maar dan kun je helder licht gebruiken en het is geschikt voor de kinderkamer. Altijd goede verlichting, maar je kinderen kunnen er niet bij.