led railverlichting
Led verlichting

Welke verlichting kies je voor de woonkamer?

Verlichting in je woonkamer betekent sfeer en accentuering aanbrengen, daarbij moet verlichting ook nog eens praktisch zijn. De keuze voor verlichting in je woonkamer is dan ook echt iets om even stil bij te staan. Welke verlichting kies je en wat is voor jou belangrijk? In dit artikel kijken we naar diverse mogelijkheden op gebied van woonkamerverlichting, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Het geweldige effect van woonkamerverlichting

De verlichting in je woonkamer is echt sfeerbepalend. Verreweg de meeste mensen kiezen voor verlichting met dimfunctie. Op deze wijze ben je niet langer afhankelijk van schemerlampen, maar bepaal je zelf de lichtintensiteit door een draai aan de knop. Daarbij is smartverlichting ook te bedienen vanuit een afstandsbediening en via een app op je smartphone. Zo kun je ook wanneer je niet thuis bent zelf de mate van verlichting bepalen. Wel zo handig indien je op vakantie bent en jij je huis bewoond wil laten overkomen. Alleen, welke verlichting kies je nu voor je woonkamer? We nemen hieronder enkele populaire keuzes met je door.

Railverlichting

Een populaire, eigentijdse keuze voor het effectief verlichten van je woonkamer op moderne wijze is railverlichting. De rails wordt meestal evenwijdig aan de vorm van de muren bevestigd aan het plafond, op deze wijze loopt de rails mee met de vorm van de woonkamer. Aan deze rails worden spots bevestigd, het gaat dan meestal om led railverlichting, aangezien led verlichting ontzettend veel mogelijkheden biedt op gebied van type verlichting en daarbij ook nog eens zeer energiezuinig is. Nog een belangrijk voordeel van led verlichting is dat de lampen niet heet worden en dus geen schroeisporen achterlaten op het plafond.

De spots zijn in divers design en materiaal verkrijgbaar en zijn te positioneren op iedere gewenste plek. Vanzelfsprekend is deze verlichting optioneel dimbaar. 

Inbouwspot Verlichting

Een andere populaire keuze voor de woonkamer zijn inbouwspots. Inbouwspots, verdeeld over het plafond, bieden een prachtig lichtspel. Een klein nadeel is dat inbouwspots een vaste plek kennen en niet meer te verplaatsen zijn na montage- in tegenstelling tot railverlichting, waarbij de spots op iedere positie kunnen worden geplaatst. Ook inbouwspots zijn dimbaar en o.a. via smartapparatuur te bedienen. 

Hanglampen en overige verlichting

Wie een iets grotere hang kent naar nostalgische verlichting kiest voor een mooie hanglamp, bijvoorbeeld gepositioneerd boven de salontafel, maar ook voor overige verlichting, zoals een plafonniere, een staande lamp en schemerlampen. Eigenlijk zijn vele type lichtbronnen met elkaar te combineren, zolang er maar geen stijlbreuk plaatsvindt. Klassieke verlichting komt mooi tot zijn recht binnen landelijke woonkamers bijvoorbeeld. Want hoe efficiënt en eigentijds spotverlichting en railverlichting ook zijn, klassieke lampen zorgen tevens voor een stuk woonkamer decoratie, ook overdag. 

Conclusie

Je ziet, er valt echt wat te kiezen wanneer het aankomt op woonkamerverlichting. Jij weet zelf het beste wat past binnen jouw interieur: ga je voor een moderne look, dan is rail- of spotverlichting jouw keuze. Natuurlijk kun je deze ook aanvullen met her en der een ander type lichtbron, zoals een staande lamp. Wil je echte eyecatchers in je woonkamer, dan is wellicht klassiekere verlichting jouw keuze!