Led verlichting

Led verlichting

Led verlichting

Het licht van de toekomst

Energiebesparing is het toverwoord waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Bij de aankoop van een nieuwe auto, van nieuw witgoed, bij verlichting, ga maar door.

Lichtuitstralende diode
LED betekent niet meer dan een diode die licht geeft. LED’s worden al jaren gebruikt. Bijvoorbeeld als stand by lampjes (rode LED) of om te laten zien dat een machine aan staat (groene LED). Het revolutionaire is dat er nu gebruik van wordt gemaakt om licht weer te geven. De extra winst is dat daarmee spaarlampen overbodig zijn geworden. Ook de tijd van gewone lampen in huis hangen is veranderd. Dat heeft twee voordelen. Op de eerste plaats omdat in de meeste spaarlampen milieuonvriendelijke stoffen voorkomen en twee omdat een LED lamp een veel langere levensduur heeft. Overal waar je kijkt duiken nu de LED’s op. Nieuwe auto’s zijn er mee gesierd. Straatverlichting of lichtgordijnen. Op steeds meer plaatsen verschijnt de LEDverlichting.

Waarom LED?
We hebben een aantal redenen om over te stappen op LED verlichting. De simpelste is dat de LED-lampen super zuinig zijn en dus veel elektriciteit besparen. Een LEDlamp verbruikt nog maar 5% van de energie van een gewone lamp en circa 25% minder dan een spaarlamp. Tel eens voor de lol hoeveel lampen er in huis hangen. Of hoe lang welke lamp per dag brandt. Dan pas wordt echt duidelijk hoeveel geld er per jaar bespaard kan worden door over te stappen op LED verlichting.
Een tweede reden is de lange levensduur. Een gewone lamp is relatief snel opgebrand, een spaarlamp gemiddeld na 1000 branduren. Vergelijk dat eens met een LED lamp die 25 jaar mee kan. Ongelooflijk. Maar wel een feit.
Er is ook nog een derde reden om op LED lampen over te stappen en dat is ons milieu. Waar spaarlampen super vervuilend zijn en bij het chemisch afval horen, kun je LEDlampen gewoon bij het vuilnis gooien. Alles is te recyclen en alles breekt af. Geen milieuvervuiling en door de lange levensduur is ook de eventuele milieuschade bij het produceren zo goed als te verwaarlozen.

Lichtsterkte
Een LEDlamp geeft geen warmte af en heeft geen brede uitstraling. Het is een nogal directe verlichting of een hele diffuse verlichting, al naar gelang men het wenst. Ledverlichting is anders. Het is misschien even wennen, maar dat gaat snel, want deze nieuwe vorm van verlichting is helder, sprankelend en vooral heel effectief. Het biedt ook geheel nieuwe mogelijkheden. Denk daarbij aan plekken waar de hele nacht licht moet blijven branden, zoals op een kinderkamer of in een gang langs het huis. Daar volstaat nu een bijna niets verbruikende LEDlamp van 1 of 2 watt.
Dat is niet alles. LED’s kan men op velerlei manieren gebruiken. Lampen krijgen nieuwe vormen. Er worden nieuwe vormen van verlichting aangeboden die met de oude lampen niet mogelijk waren.
Dankzij de LED’s kunnen we niet alleen maar energie sparen of iets voor ons milieu doen. Het biedt heel nieuwe mogelijkheden waardoor we onze huizen geheel anders kunnen verlichten. We staan aan de vooravond van een echte lichtrevolutie. Net als toen de lamp wordt uitgevonden.