de-juiste-wandlamp
Verlichting

Hoe kies je de juiste lamp?

Een nieuwe lamp uitkiezen: leuk. Tenminste, het is altijd leuk om iets nieuws te kunnen kopen voor je interieur, toch? Alhoewel het uitzoeken van een lamp niet lastig hoeft te zijn, zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Niet alleen de looks van de lamp doen er namelijk toe, je moet ook goed weten welke functie de lamp gaat krijgen als je met het juiste exemplaar thuis wilt komen.

Waar heb je de lamp voor nodig?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je een nieuwe lamp uit gaat zoeken, is welke functie deze gaat krijgen in je interieur. Dat heeft namelijk aardig veel invloed op het soort lamp waar je naar moet gaan kijken.

Ben je op zoek naar een lamp die in één keer voor de basisverlichting in je woonkamer kan zorgen? Eentje die wordt aangesloten op het centrale lichtknopje, en dus in staat moet zijn om met één druk op de knop genoeg verlichting te geven om in ieder geval genoeg te kunnen zien in de ruimte? Of ben je juist meer op zoek naar een lamp die voor een accent gaat zorgen, eentje die je misschien niet altijd aan zal zetten? Denk daarbij ook goed aan de ruimte of de plek in huis waar je hem op wilt gaan hangen of neer wilt gaan zetten.

Een lamp waarmee je direct voor een soort basisverlichting kan zorgen is vaak een lamp die je op een vaste plek gaat bevestigen; een plafondlamp of een wandlamp. Meestal is een plafondlamp in staat het licht het best door een ruimte te verdelen, maar in een gangetje kun je ook prima met een wandlamp uit de voeten. Is de lamp juist meer bedoeld om accenten te verzorgen? Dan is een lamp die je makkelijk kunt verplaatsen, zoals een tafellamp, vaak het beste idee. Deze geven vaak wat minder licht, zijn er vooral voor de sfeer en om op bepaalde plekjes net wat meer licht te verzorgen.

Natuurlijk doen de looks er ook toe

Eerst ga je dus bedenken welke functie de lamp heeft en waar je hem wilt gaan plaatsen. Dat helpt je om het type lamp dat je zoekt vast te stellen. Maar daarna wacht je nog een belangrijke taak: de looks van de lamp.

Daarbij gaat het in eerste instantie om de buitenkant. De lamp wordt onderdeel van je interieur, dan is het wel zo fijn als hij daar goed bij past en mooi is om naar te kijken. Daarbij mag je best een beetje kritisch zijn, en echt door blijven zoeken tot je de perfecte lamp gevonden hebt.

Tenslotte let je natuurlijk ook op het soort licht dat de lamp moet gaan geven. Daar heb je zelf invloed op door de juiste lichtbron te kiezen. Wil je dat de lamp veel licht kan geven, of juist niet? Warm of helder? Deze keuzes beïnvloeden voor een groot deel de sfeer die je met de lamp kunt bereiken, dus ook deze moet je zeker zorgvuldig maken.