Oprit en achtertuin milieuvriendelijke betegelen
Tuin

Zo kun je de tuin wel milieuvriendelijk inrichten

We zijn allemaal voorstander van een beter milieu, zolang we zelf maar niet te veel hoeven in te leveren aan comfort. Met dit gegeven in gedachten doorzochten we wat je zelf gemakkelijk kunt bijdragen aan het milieu in je achtertuin, zonder ingrijpende veranderingen.

Tegeltuinen (geheel betegelde achtertuinen, meestal terug te vinden in woonwijken met ‘postzegeltuin’ achtertuin) roepen nogal wat weerstand op. De meest gehoorde klachten zijn vooral het feit dat vogels en insecten gereduceerd worden in aantal – want ja, waar is de huismus bijvoorbeeld gebleven? Er groeit een hele generatie kinderen op die onbekend zijn met de huismus; wie had dát ooit kunnen denken …

Maar wat kun je zelf doen om je buitenruimte zowel praktisch in te richten en optimaal te benutten, en toch ruimte bieden aan een beter milieu?

Bijdrage leveren aan het milieu met grasbetontegels

Wat je direct kunt doen is het integreren van grasbetontegels langs je huis, of langs randen die je toch alleen maar gebruikt voor de vuilcontainer of als fietsenstalling (of wat te denken van de oprit). Het plaatsen van Grasbetontegels is milieuvriendelijk doordat zij direct regenwater laten absorberen middels de grote openingen. Grasbetontegels bieden aan 2 kanten profijt: het is gewoon een tegel en biedt dus verharding, anderzijds kennen deze tegels relatief grote openingen (waar gras door groeit) en laten dus regenwater afvoeren.

Doen we in Nederland allemaal mee, en zouden we daar waar mogelijk grasbetontegels plaatsen, dan is er al een stukje opgelost van het tegeltuinen probleem.

Oprit naar je huis?

Wie een oprit naar het huis kent kan hier eveneens grasbetontegels aanleggen. Alleen voor de oprit zelf gebruik je oprittegels. Daarnaast wordt een verharding met siergrind chic wel zo chic bevonden, en uiteraard laat het siergrind ook water door.

Draag zorg aan groen in de tuin

We vragen jou niet om een boom te planten in je tuin wanneer je al de kriebels krijgt van gevallen blad. Wel kun je een mooie wand maken langs de schutting (bij voorbeeld met behulp van stapelblokken van beton). Plant hierin enkele planten die winterhard zijn, maar zorg zeker voor geurende bloemen (neem lavendel bijvoorbeeld). Hier komen insecten op af, wat de directe voedselbron is voor vogels (evenals tuinaarde, waar wormen in zitten). Groen is dus bijzonder van belang voor insecten en vogels.