Tuin

Welke vloer past bij jou?

Ga je binnenkort verhuizen, of is je huidige woning gewoon toe aan een nieuwe vloer? Dan weet je dat het uitkiezen van een nieuwe vloer een hele opgave kan zijn. Er zijn zoveel aspecten om rekening mee te houden! Niet alleen het uiterlijk, maar ook de levensduur en het onderhoud spelen hierbij een belangrijke rol. In dit blog geven wij je daarom een aantal handige tips bij het maken van jouw vloerkeuze. Lees snel verder!

Welke vloersoorten zijn er?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe vloer dan zul je merken dat er ontzettend veel vloersoorten verkrijgbaar zijn. De meest voorkomende vloersoorten zijn: hout, parket, laminaat, PVC, vinyl, tegels, tapijt, linoleum en beton. Al deze vloertypes zijn compleet verschillend in uiterlijk, onderhoud en duurzaamheid.

Hoe kies ik de perfecte vloer?

Zoals we eerder al schreven zijn er dus een aantal aspecten om rekening mee te houden bij het kopen van een vloer:

Het uiterlijk

Uiteraard is het uiterlijk van de vloer ontzettend belangrijk bij het maken van je keuze. Je moet hem immers wel mooi vinden en hij moet passen bij je interieur. Hierbij kun je letten op een aantal dingen:

  • Het materiaal: hout heeft bijvoorbeeld een hele andere uitstraling dan een vloer van beton of tapijt.
  • De kleur: veel mensen kiezen voor een bruine, zwarte of witte vloer. Maar er zijn veel meer kleuren beschikbaar!
  • De afwerking: welke lak kies je bijvoorbeeld voor je houten vloer? Of je wil je gietvloer glanzend of toch liever mat?

Je kunt het best langsgaan bij een vloerengroothandel waar je alle vloersoorten kunt bekijken en vergelijken. Via een plaatje op internet of in een folder kan een vloer namelijk heel anders overkomen dan in het echt.

In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Ook de ruimte waarin de vloer komt te liggen speelt een rol bij het maken van de juiste vloerkeuze. ZO kun je in de slaapkamer het best kiezen voor een geluiddempende vloer zoals vinyl of tapijt. Voor de badkamer is een vochtbestendige PVC vloer juist weer heel geschikt. In de keuken kiezen veel mensen voor een vloer die gemakkelijk te reinigen is zoals tegels of laminaat. De vloer in de woonkamer wordt vaak intensief gebruikt, vooral wanneer er kinderen of huisdieren in huis wonen. Kies dan voor een laminaat- of PVC vloer met een slijtvaste toplaag of voor een houten vloer die je na een aantal jaren opnieuw kunt schuren en lakken.

Heeft je woning vloerverwarming?

Niet alle vloeren laten zich goed combineren met vloerverwarming. Het is daarom bij je vloerkeuze belangrijk om rekening te houden met de isolerende werking van de vloer. Je wilt namelijk een vloer die de warmte goed doorlaat. Stenen vloeren, PVC en vinyl en sommige laminaat- en tapijtvloeren zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming.