tuinafscheiding kiezen
Tuin

Welke tuinafscheiding ga je kiezen voor jouw tuin?

Welke tuinafscheiding ga je kiezen voor jouw tuin?
De meeste woningen in Nederland en België met een een tuin hebben een tuinafscheiding. Het voornaamste doel van een tuinafscheiding is de privacy. De meeste mensen dulden geen inkijk in hun tuin van de buren of van de openbare weg en zullen dan ook een voldoende hoge en dichte tuinafscheiding plaatsen. Verder kan een tuinafscheiding dienen ter beveiliging van de woning. Mensen kunnen niet zomaar de woning in kijken en zien welke eventuele waardevolle spullen je in huis hebt staan. Maar voor welke tuinafscheiding moet je kiezen?

Schutting

De meest gebruikte tuinafscheiding is wel de schutting. Schuttingen zijn dan ook in talloze verschillende soorten, maten en materialen te verkrijgen. Hierbij is een houten schutting het meest populair. Een houten schutting past bij een natuurlijke uitstraling van de tuin en je hebt de mogelijkheid om de schutting in een eigen kleur te schilderen, te beitsen of te lakken. De keuze voor een houtsoort is zeer belangrijk. Tropisch hardhout is daarbij het meest duurzame hout, maar ook Europees hardhout kan zeker 15 tot 20 jaar mee. Een houten schutting moet overigens wel om de paar jaar onderhouden worden. Kies je voor een zeer sterke schutting dan kun je voor een betonnen schutting gaan. Het grote voordeel van beton is dat je het niet hoeft te onderhouden, volledig dicht is en ook goed is tegen geluidsoverlast.Haag

Kijk je liever niet tegen een schutting aan, dan kun je voor een echte natuurlijke tuinafscheiding kiezen, zoals een haag. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten haagplanten of struiken. Een goede haag heeft vaak als voordeel dat deze winterhard is. Dit houdt dus in dat je haag ook tijdens de winter gewoon groen blijft. Zomers heb je dan uitkijk op een prachtige natuurlijke afscheiding en je hebt de mogelijkheid om een haag in een bepaalde vorm te knippen. Dit kan overigens ook als een nadeel worden ervaren. Niet iedereen houdt ervan om elk jaar weer de hele haag te snoeien.

Tuinhek

Een tuinhek is in de regel vaak een laag hek van hout, metaal of gaas. Je kunt een tuinhek plaatsen in je tuin, maar je bent dan niet verzekerd van optimale privacy. Je kunt namelijk over een tuinhek heenkijken. Als je geen buren hebt of je vind het niet erg als de buren je zien zitten, is dit geen probleem. Een tuinhek is ook een ideale tuinafscheiding als je dieren hebt en je enkel een afscheiding wilt om dieren op je terrein te houden. Zorg er dan in ieder geval voor dat je tuinhek ook diervriendelijk is en dat dieren er zich niet aan kunnen verwonden.

Schanskorf

Schanskorven zijn de laatste jaren zeer populair. Een schanskorf ziet er namelijk zeer stijlvol uit. Een schanskorf bestaat uit een korf van gegalvaniseerd staal die is opgevuld met keien, natuurstenen of schors. De hoogte, diepte en de breedte van een schanskorf kun je zelf bepalen, want ze zijn in alle maten te verkrijgen. Een schanskorf is sterk en je hebt er geen enkel onderhoud aan. Door het gebruik van natuurlijke materialen in de korf, behoud je een natuurlijke uitstraling.

tuinafscheiding kiezen