Tuin

Vloertegels bepalen de sfeer in een ruimte

Vloertegels leggen we vooral in natte ruimten, keukens en de gang. Vooral keramische tegels worden veel gebruikt. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen tegen een stootje. Toch zijn niet alle keramische tegels van dezelfde kwaliteit.

Verschillende slijtklassen in tegels

Vloertegels worden ingedeeld in een slijtklasse. De PEI-waarde geeft de slijtvastigheid aan. Er zijn in totaal vijf klassen waarvan de hoogste klasse het meest krasbestendig is. Voor badkamers en keukens wordt dikwijls klasse 2 geadviseerd. Bij een toegangsruimte zoals een hal wordt klasse 4 aanbevolen.

Productie van keramische tegels

Keramische tegels worden op hoge temperatuur gebakken van zand en klei waarbij mineralen worden toegevoegd. Een toplaag bepaalt uiteindelijk het design en de kleur. Het is juist de toplaag die de prijs bepaald. Hoe meer variaties er worden toegepast, hoe duurder de tegel. Na het bakproces worden de tegels gesneden. Dit wordt ook wel een gerectificeerde tegel genoemd. Tegels die eerst worden gesneden voordat ze de oven in gaan, worden niet gerectificeerde tegels genoemd. Deze tegels hebben een bredere voeg nodig bij het plaatsen.

Tegels bepalen sfeer

Tegels bepalen de sfeer in een ruimte. De maat en de legligging van de vloertegels maken een ruimte optisch kleiner of groter. Een kleine badkamer lijkt groter met een kleine vloertegel. Een smalle gang lijkt breder door de tegels in de lengterichting te leggen. Een bredere voeg is bij een vloertegel dikwijls fraaier. Dit is anders bij wandtegels. Een badkamer wand oogt mooier als de tegels strak tegen elkaar worden geplaatst met een minimale voeg. Vloertegels kunnen ook als wandtegel geplaatst worden. Wandtegels zijn echter niet geschikt voor een vloer.

Met tegels kun je alle kanten op. Door de verschillende maatvoeringen kun je elke ruimte sfeervol maken. Er bestaat zelfs keramisch parket. Het zijn keramische tegels, maar door de specifieke toplaag en de manier van leggen, lijkt het op parket. In tegenstelling tot parket zijn keramische vloertegels ideaal bij vloerverwarming. Het materiaal zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding.