Tuin

Taxus een haag voor het leven

Wist je dat een taxus wel duizenden jaren oud kan worden? Waarschijnlijk niet. De Taxus is één van de oudste bomen die het leven op aarde kent. De taxus wordt vaak in verband gebracht met leven en dood en komt ook in veel religieuze teksten terug. Dit geeft aan dat de taxus van oudsher ook een belangrijke plant is geweest voor de beschaving.

Taxus kopen

De taxus is ook vandaag de dag nog steeds een belangrijke plant. De taxus zie je veel terug in woonwijken en grote tuinen als tuinafscheiding. Het mooiste aan een taxushaag is dat er ieder jaar weer fris groen blad aan komt. Ook in de kleur groen zijn veel verschillende tinten aanwezig en dit maakt ieder jaargetij weer bijzonder. Een taxus kopen doe je als je, je tuin en wijk meer kleur wilt geven. Ook in de winter is deze plant namelijk helemaal groen.
De taxus wordt veel gebruikt voor erfafscheidingen van 2-3 meer hoog of halfhoge hagen van 1-1,5 m. Een taxushaag kan je je hele leven houden. Dat is wel wat anders dan een houten schutting die je met 10 jaar het liefste weer vervangt, omdat deze helemaal verweerd is en rot op sommige delen. Ook een houten schutting heeft immers onderhoud nodig en moet wel eens geverfd worden. De taxus is daar en tegen een zeer duurzaam product. De taxus produceert ook weinig snoei afval. Deze plant groeit ca. 30 cm per jaar.

Taxus soorten

De taxus heb je in vele soorten. De meeste bekende zijn de taxus Baccata, of terwijl de gewone Taxus, de Taxus Baccata Fastigiata en taxus Media Hillii. De Taxus baccata Fastigiata is een smaller soort die in met name groeit in de hoogte. Deze plant wordt veelal gebruikt als solitaire plan in de tuin. De taxus media Hillii is nog compacter dan de taxus Baccata en kan ook zeer goed dienen voor hagen van 2 – 3 meter.

Hout van de taxus

Het hout van de taxus is uitermate sterk en buigzaam. Wil je voor het leven een mooie haag dan is snoeien van de haag wel belangrijk. Bij één jarige scheuten kan dit goed met een heggenschaar doen (elektrisch). Heb je wat oudere takken dan ben je al gauw een motorzaag nodig. Het jaarlijks bij houden van de haag is dan ook verstandig voordat het onderhoud een hele grote klus gaat worden. Daarnaast is het handig om de haag aan de boven kant smaller dan de onderkant te snoeien. Zo komt er voldoende zonlicht bij de onderste gedeelten van de plant. Snoei hem daar als een soort kegel. Wil je een taxus kopen voor het vormen van een haag dan kan je bij haag en heg al je planten vinden.