Grote parasols en schaduwdoeken worden steeds vaker een semi-vast onderdeel van onze tuin of balkon. Semi-vast, omdat je ze ’s zomers dag en nacht buiten kunt laten, maar voor de winter je ze makkelijk opbergt. Zonwering die niet vast zit aan het huis heeft zo zijn voordelen. Zo is het ten eerste voordeliger in aanschaf, ten tweede heb je niet te maken met de montage van een muurconstructie, maar bovenal creëer je schaduw dáár waar je het hebben wilt.
Waarom een parasol?
Door de opwarming van de aarde worden de zomers langzaamaan warmer en warmer. Op zich vinden we dat vaak niet eens zo heel erg. Tijdens de middaguren kan het met de warmte echter al best pittig worden en dan is een beetje schaduw meer dan welkom. Bovendien zijn al die ultraviolette zonnestralen op ons velletje niet echt gezond. Afhankelijk van het soort doek ligt de beschermingsgraad zo tussen de SPF30 en 100. Hoe duurder de kwaliteit doek, hoe hoger de SPF-waardering en hoe beter de bescherming tegen de zon. Los daarvan, maakt het ook uit wáár je de parasol opstelt. Water en zand reflecteren uv-stralen. Voor op het strand en aan de rand van het zwembad maakt de kwaliteit van je parasoldoek daarom niet zoveel uit. De kleur van het parasoldoek heeft eveneens geen invloed op de bescherming tegen de zon. Een donkergekleurd doek neemt de felheid van het zonlicht iets meer weg, terwijl een wit- of beigetint je een ruimtelijker gevoel geeft.
Hoeveel schaduwoppervlak geeft een parasol?
Wanneer je een grote tuin hebt met meerdere zitjes, is het helemaal zo gek niet om meer dan een parasol te hebben. Afhankelijk van de zonnestand kies je dan het lekkerste plekje uit. Staat bijvoorbeeld de zon een beetje laag kun je bij de meeste parasols spelen met de stand van het scherm. Stokparasols beschikken veelal over een knikfunctie in de stok, waarmee je de hoed kunt scheef zetten. Bij zweefparasols is de hoek waarin het scherm hangt vaak instelbaar.
Wanneer we kijken naar de schaduwopbrengst van parasols valt op dat vierkante modellen met dezelfde afmeting, méér schaduwoppervlak geven dan ronde. Bijvoorbeeld: het schaduwoppervlak van een vierkante zweefparasol 300×300 cm is gelijk aan dat van een ronde parasol met diameter van 350 cm. Om het schaduwvlak van een vierkante parasol van 500×500 cm te evenaren, heb je zelfs een ronde met diameter 600 cm nodig. De meest populaire parasolvorm is de zweefparasol 300×300. Hij geeft een mooie schaduwvlak, past boven de meeste tuintafels en kan vaak zelfs nog net in een kleine stadstuin.
Welke soorten parasols zijn er?
We noemden als de ronde en vierkante parasols. Wil je echt iets exclusiefs, zijn er ook grote parasols in rechthoekvorm en de zogenaamde voetloze parasol. Voetloze parasols worden ook wel muurparasols genoemd zijn ideaal voor op een balkon. Het is niet hetzelfde als een uitvalscherm.
Wat de voor- en nadelen van de diverse typen aangaat: ondanks dat de mast aan de zijkant zit, staat een zweefparasol net zo stabiel als een stokparasol. Ronde parasols hebben als voordeel dat ze makkelijker boven een tafel te sluiten zijn. Vierkante zonnedoeken hebben langere baleinen, waardoor je ze niet zo makkelijk boven een tafel kan inklappen. Om dit probleem op te lossen, beschikken sommige vierkante tafelparasols hiervoor over een telescoopsysteem. De meest in het oog springende voordelen van vierkante parasols zijn dat je ze makkelijker parallel langs een schutting of tuinmuur kunt opstellen en het grotere schaduwvlak. Tijdens het openen van een vierkante parasol is het wel altijd even opletten dat de baleinen elkaar niet kruisen.
Parasolvoeten en inklapsystemen
De voet is bepalend voor de stabiliteit van de parasol. Grote parasols hebben al gauw een voet nodig die dertig tot veertig kilo weegt. Tegenwoordig kun je hiervoor mooie designvoeten kopen van graniet en verzwaard beton of vulvoeten van kunststof. Vanzelfsprekend zijn dergelijk zware voeten verrijdbaar. Op het zonnescherm uit te klappen is een parasol voorzien van een bepaald uitklapsysteem. Dit kan zijn:
- Push-up. Hierbij ga je te werk als bij een paraplu.
- Draaimechanisme met hendel. Let op! Stok- en zweefparasols 300×300 cm zijn nog te kantelen, maten daarboven niet meer in verband met de zwaarte van de hoed.
- Katrolsysteem. Hoe hoger het aantal katrollen, hoe lichter het systeem werkt.