Ilex crenata als groenblijvende haagplant
Tuin

Ilex crenata als groenblijvende haagplant

De Ilex crenata is een prachtige groene en winterharde plant. Vooral in haagvorm aangeplant is de Ilex bijzonder geliefd. Geen wonder: de oersterke Ilex is goedkoop in aanschaf, behoeft weinig onderhoud en is een mooie toevoeging voor de tuin. Als borderrand, erfafscheiding of individueel geplant: de Ilex crenata maakt altijd goede sier. De plant heeft kleine, iets bollende groene blaadjes die ook tijdens koude periodes niet uitvallen. Tijdens de bloeiperiode in het voorjaar verschijnen er kleine witte bloemetjes aan de blaadjes. Wanneer de Ilex crenata als haag is aangeplant geeft deze witte bloemenpracht er een extra dimensie aan. Naderhand verschijnen er – bij sommige Ilex soorten – kleine, zwarte besjes. Deze zijn wel licht giftig bij inname dus pas daar een beetje mee op bij huisdieren en kleine kinderen.

Ilex crenata onderhouden

De Ilex heeft geen speciale wensen wanneer het om een standplaats gaat. Het is bestand tegen de zon maar een volledige of halfschaduw plek remt de groei ook niet af. Wel heeft het een voorkeur voor een ietwat zurige grond. De Ilex crenata wortelt niet al te diep maar houdt wel van vochtige grond. Bang dat de wortels bij teveel vocht gaan rotten hoeft u niet heel snel te zijn. De wortels zijn namelijk goed tegen het vocht bestand. Zorg voor gaatjes in de bodem wanneer een Ilex crenata in een pot wordt geplaatst en zet er eventueel een opvangschaal onder. Zo kan overtollig vocht goed afgevoerd worden en neemt het water tot zich wanneer er behoefte aan is.

Ilex crenata in vorm houden

Om de Ilex crenata goed in vorm te houden en de groei te stimuleren wordt 2x per jaar snoeien aanbevolen. De beste tijd hiervoor is het voorjaar en het begin van het najaar. De goede vertakkingen van de Ilex zullen hierdoor nog voller worden en door het snoeien blijft het geheel mooi compact. Om te zorgen dat de Ilex crenata de benodigde voedingsstoffen tot zich kan nemen via de wortels kan er 1x per jaar een klein laagje mest rond de plant worden uitgestrooid. Ons advies is DCM meststof voor de Ilex. Regelmatig snoeien, een beetje mest en voldoende vocht is eigenlijk alles om de Ilex crenata in topconditie te houden. Zo geniet u het hele jaar door van deze prachtige groene haagplant.