Houten-overkappingen
Tuin

Houten Overkappingen; het hele jaar genieten van je tuin

Iedereen zit zomers graag buiten. Of je nu ligt te zonnen voor de perfecte tan of juist liever in de schaduw zit omdat je zo snel verbrand, buiten zitten is iets wat we graag doen. Als Nederlander zijnde is dit echter niet vanzelfsprekend, de grootste boosdoener is het klimaat.

Iedere lente zitten al vol verwachting klaar voor een mooie zomer, toch valt het ieder jaar weer tegen. Hierdoor ben jij wellicht ook minder buiten dan je had gewenst. Wij hebben echter een hele simpele oplossing: een tuin overkapping! Hiermee kan jij ook met slecht weer genieten van jouw tuin.

In dit artikel vertellen we meer over tuin overkappingen, van de standaard constructies tot aan maatwerk. Iedereen verdient een tuin waarvan 365 dagen per jaar genoten kan worden.

Verschillende constructies

Tuin overkappingen zijn er in vele soorten en maten. De ene tuin is de andere natuurlijk niet, daarom is er enorm veel variatie in bijvoorbeeld de constructie en het formaat van een overkapping. Via Wesatuinhout.nl kan je deze mogelijkheden eenvoudig vinden en aanschaffen, van standaardproducten tot aan op maat gemaakte overkappingen.

In de basis kan je kiezen uit vier verschillende dakconstructies voor een overkapping tuin, ieder met zijn eigen karakteristieken. Daarnaast zou je ook een pergola of een veranda kunnen overwegen.

  • Plat dak: De naam spreekt in dit geval voor zich. Een plat dak geeft een moderne en stoere twist aan jouw tuin. Daarnaast heeft een plat dak als voordeel dat het weinig zicht inneemt en hierdoor jouw uitzicht weinig beïnvloed.
  • Zadeldak: Wellicht zegt de naam zadeldak niet zoveel, toch is het een zadel dak het meest voorkomende dak in Nederland. Dit type dak kan namelijk je ook wel beschouwen als een standaard punt dak. Hiermee creëren je direct een landelijke vibe in je tuin en deze zijn goed af te stemmen op je huis.
  • Schilddak: Een schilddak is een type dak dat je vaak ziek op oude boerderijen en huizen met rieten daken. Mede hierdoor is dit type dak een van de weinige mogelijkheden die ook met riet te bekleden zijn. Bekijk de mogelijkheden via Wesa Tuinhout.
  • Kapschuur: Een kapschuur is een overkapping met een aan beide zijden een schuin dak, dit schuine dak loopt aan de achterzijde echter tot lager door. Een kapschuur is net als de andere overkappingen geheel te customizen, van handige opbergvakjes tot een buitenkeuken met barbecue.
  • Pergola: Een pergola is in tegenstelling tot een overkapping open aan de bovenzijde. Met een pergola creëer je een gezellige zit area met schaduw maar je zit er dus niet droog. J
  • Veranda: Je ziet veranda’s vooral in Amerikaanse films, Nederlandse huizenbouwers zijn er minder fan van. Daarom is het mogelijk een veranda aan te bouwen aan de voorkant, zijkant of achterkant van jouw huis. Een veranda zit direct aan je huis en biedt de in Nederland broodnodige overkapping tegen natte weersomstandigheden.

Meer weten over daken? Bekijk dan eens onze pagina omtrent daken.

Overkapping in de tuin
Overkapping in de tuin

Verschillende houtsoorten

Wanneer je gaat shoppen voor een overkapping dan kan je kiezen uit diverse soorten hout. Wesa Tuinhout heeft aangegeven dat de meest gebruikte houtsoorten afkomstig zijn uit Europa. Naast Vuren en Grenen worden de onderstaande houtsoorten het meest gekozen.

  • Douglas overkapping: Douglas hout is een naaldhout met roze-achtige kleur. Douglas hout is van nature super duurzaam en kan dus onbewerkt gebruikt worden. Het kan ook naar wens gebeitst of geschilderd worden.
  • Eiken overkapping: Eikenhout is natuurlijk afkomstig van een eikenboom. Eik is een van de bekendste hardhout soorten en biedt een luxe uitstraling in je tuin.
  • Geïmpregneerd hout: Wanneer jij eenzelfde stijl in je tuin wilt aanhouden dan is het raadzaam om ge|

Verschillende dakbedekkingen

Een overkapping kan geheel gepersonaliseerd worden. Zo kan je naast de verschillende daken ook kiezen uit verschillende bedekkingen. Omdat de constructies in de meeste gevallen verzwaard worden, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor dakpannen. Omdat de mogelijkheden tegenwoordig goed te personaliseren zijn kan je eenvoudig een kleur kiezen die bij je huis past.

Een plat dak is te bedekken met EPDM-rubberbolie, een zeer duurzaam type folie. EPDM-folie wordt koud gelijmd en is mede hierdoor recyclebaar en gaat het erg lang mee.

Een zadeldak is weer goed te combineren met dakpannen en een schilddak is weer perfect te combineren met riet.

Wat jouw wensen ook zijn, deze zijn perfect te personaliseren zodat jij een overkapping kan laten bouwen die perfect in jouw tuin past.