Het inrichten van de tuin kan best een uitdaging zijn! Je wilt een plekje hebben voor je spelende kinderen
Tuin

Hoe richt je de tuin in?

Het inrichten van de tuin kan best een uitdaging zijn! Je wilt een plekje hebben voor je spelende kinderen, er moet voldoende schaduw zijn in de zomermaanden, je wilt er van de opkomende zon kunnen genieten onder het genot van een kop koffie, enzovoorts. Daarbij proberen veel mensen de tuin aan te laten sluiten op het interieur in huis. Op deze manier creëer je een eenheid! Ideaal, wanneer je bij wilt komen van een drukke dag op het werk of bij je studie.

In dit artikel geven we je een aantal tips om rekening mee te houden bij het inrichten van een tuin. Een tuin hoeft helemaal niet groot te zijn om er iets moois van te kunnen maken. Ook een balkon moestuin kan bijvoorbeeld heel aardig zijn!

Maak een plattegrond van de tuin op papier

Voordat je aan de slag gaat met het inrichten van de tuin, is het verstandig hier een plattegrond van te maken op een los stuk papier. Vul de plattegrond met verschillende vlakken, die niet in de tuin mogen ontbreken. Denk aan een schommel, een terras tegen je woning, eventueel een tuinhuis of veranda, enzovoorts. Overgebleven ruimte in de tuin kun je vullen met bijvoorbeeld een aantal borders.

Vul de borders met verschillende soorten planten

Een volgende stappen is het creëren van sfeer en kleur in de tuin. Dit doe je door de borders van verschillende soorten planten te voorzien. Kijk hierbij goed naar de bloeitijd en -periode. Op internet vind je er meer informatie over. De bloeitijd van een plant X moet afwijken van een plant Y in dezelfde border. Op deze manier voorkom je dat de tuin alleen in de zomer in bloei staat. Je wilt er het hele jaar van kunnen genieten!

Creëer een plek om te ontspannen

Kom volledig tot rust in je tuin met bijvoorbeeld een loungebank. Ook een complete loungeset in de tuin misstaat niet. Combineer de bank met een aantal losse stoelen! Probeer vooraf te bepalen met hoeveel mensen je normaliter in de tuin zal zitten. Op basis daarvan kun je een passende loungeset zoeken. Zo’n loungeset bestel je eenvoudig online. Er zijn verschillende tuinwinkels die deze setjes verkopen. Door de loungeset in de herfst te bestellen profiteer je van aantrekkelijke kortingsacties. Vaak wordt het assortiment in het voorjaar vernieuwd, waardoor oudere modellen tegen een scherpe prijs verkocht mogen worden.

Kleed de tuin verder aan met accessoires

Nu de basis van de tuin op orde is, kun je deze verder aankleden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een fraai lichtsnoer aan de schutting of een ander type erfgrens. Ook kun je verschillende klimplanten tegen de schutting op laten klimmen. Het maakt dat je niet voortdurend tegen de betonnen schutting of bijvoorbeeld het hek op de erfgrens aan hoeft te kijken. Ook een zogenaamde pergola is de laatste jaren in trek. Met een pergola kun je de tuin van meer kleur voorzien. Daarbij zou je deze kunnen gebruiken voor een schommel of het spannen van een doek. Zo creëer je meer schaduw op de warmste zomerdagen!