De beste tijd voor nieuwe planten in de tuin
Tuin

De beste tijd voor nieuwe planten in de tuin

Als je graag je tuin wat wilt opfrissen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt een nieuw zitje plaatsen of de bestrating van je tuin aanpassen. Iets wat je ook kunt doen is nieuwe planten in je tuin plaatsen. Dit geeft direct weer een hele frisse blik. Bovendien fleurt je hele tuin ervan op. Wel is het van belang dat je de planten op het juiste moment in je tuin plaatst, anders kunnen je nieuwe planten alweer heel snel weggehaald worden.

Plant je planten in het najaar

In eerste instantie klinkt dit heel gek, waarom zou je je planten in het najaar gaan planten. Je zou denken dat ze dan helemaal niet lekker kunnen groeien en dat het voorjaar dus veel beter is, maar dat is niet zo. Voor de meeste planten is het beter om in het najaar geplant te worden. Bij het najaar moet je ongeveer denken aan september en de kerst. Daarna kan ook nog, als er nog maar geen vorst in de grond zit.

In het najaar komen planten tot rust en maken ze zich helemaal klaar voor het voorjaar. In het najaar hebben ze dan ook maar weinig voedingstoffen nodig. Dit is ideaal voor een net geplaatste plant, je hebt er dan amper tot geen onderhoud aan op dat moment. In het najaar regent het vaak een stuk meer, daardoor is de grond vochtiger en dat bevorderd de groei van de plant enorm. Hij kan zich dan veel gemakkelijker wortelen.

Een plant die in het najaar is geplant heeft dus beter ontwikkelde wortels. Dit zal van pas komen wanneer het al vrij snel warm en droog wordt. Een eerder geplante plant kan dan beter zijn vocht vast houden in zijn wortels dan een plant die pas in het voorjaar geplant is.

Kwetsbare planten

Er zijn een aantal soorten planten die wel te kwetsbaar zijn om in het najaar geplant te worden. Zij zullen de winter dan niet goed doorkomen, dat zou erg zonde zijn. Kijk daarom goed per plant wat het beste is voor hen. Vaak zijn bomen en struiken wel sterk genoeg. Vooral de wat kwetsbare planten zullen het wat zwaarder krijgen. Deze planten zullen het overigens altijd moeilijk hebben in de winter.

Veel keus tussen verschillende soorten planten

Er zijn enorm veel verschillende planten, daardoor is er ook heel veel keus. Dat kan wat overweldigend zijn. Als je opzoek bent naar een plant die in de zomer mooie kleuren heeft en door de winter heen groen blijft is de Rhodondendron een hele goede optie. Dit is ook een vrij sterke plant en kun je dus in het najaar planten. Naast de Rhodondendron zijn er nog zoveel meer opties, neem eens een kijkje op tenhoven-bomen.nl. Daar kun je veel verschillende soorten planten kopen. Over iedere plant staat een korte beschrijving over hoe deze zal groeien. Ook staan er plaatjes bij waarbij je goed kan zien hoe de plant eruit ziet. Dan kun je via een website toch nog een erg goed idee krijgen van wat voor soort plant je koopt.