traprenovatie
Trappen

Hoe maak je van je trap een centraal punt in je huis

Je loopt de trap op en af, misschien wel ontelbare keren per dag. Maar als je vervolgens naar beneden kijkt, zie je dan enig teken van je eigen persoonlijke stijl? Als het antwoord nee is, dan wordt het de hoogste tijd om iets aan je trap te doen.

Het is immers heel eenvoudig om van jouw trap het middelpunt van je huis te maken. Want gezien de belangrijke rol die het in een woning speelt, krijgt het vaak niet de decoratieve aandacht die het zeker wel verdient.

Het gaat allemaal om de eerste indruk

Het toevoegen van een loper aan een trap aan de voorkant van de woning kan helpen om een ​​goede eerste indruk te maken. Zo’n loper kan vlot kleur en textuur aan de ontvangstruimte toevoegen. De vloerbedekking hiervan kan bovendien het geluid dempen en een veiliger loopvlak bieden. Als je hierbij vloerbedekking met een patroon gebruikt, dan zal dit minder vuil en stof tonen dan een tapijt in een enkele tint.

Probeer iets nieuws

De trap is ook een goede plek om iets nieuws te proberen. Het is een geweldige plek om met een (kleine) traprenovatie iets persoonlijks toe te voegen. Zorg er echter voor dat er qua design verbindende eigenschappen zijn waardoor het aanvoelt alsof het er ook echt hoort te zijn.

Dit is een goede kans om met de uitstraling van je trap te spelen. Je kunt bijvoorbeeld door middel van overzettreden simpel meer kleur of een andere tint introduceren. Om zo wat gedurfder te zijn. Contrasterende loopvlakken creëren is een simpele manier om dit te doen. Voorzie de treden in dit geval van een diepe houttint en contrasteer die met helder getinte stootborden voor een strakke en bijgewerkte look.

Een upgrade van de leuningen en balustrades

Als je huidige trapconstructie solide is en niet vervangen hoeft te worden, denk dan eens aan een upgrade of modernisering van de leuningen en balustrades. Dit zijn belangrijke onderdelen van een trap en moeten ook zeker bij het design van de rest van jouw woning aansluiten.

Als je bijvoorbeeld een modern huis hebt, gebruik dan daarbij passende materialen of complementaire kleuren. Of ga voor een contrasterende leuning als je maar weinig tijd en geld hebt om je trap een update te geven.

Als jij jouw trap opnieuw stijlt, dan is elk detail van belang. Neem in dit geval zeker geen genoegen met standaard balustrades. Maar kies bijvoorbeeld voor uniek gevormde ijzeren spindels die jouw trap een schitterende nieuwe uitstraling geven.

De opslag onder de trap

Vergeet natuurlijk ook niet de ruimte onder je trap bij het stylen van je huis. Als je het geluk hebt een lege ruimte tussen de trap en de muur te hebben, maak hier dan met slimme accessoires het beste van. Voeg eventueel boekenplanken en een stoel of bankje toe om er een kleine leeshoek te creëren. Of voeg een opberger toe om slim wat extra rommel op te bergen.

Onthoud dat de trap vaak het eerste is dat in het oog valt als je een huis binnenstapt. Maak juist daarom van deze zeer functionele constructie het prachtige middelpunt dat jouw huis absoluut verdient.