Techniek in huis

Zo doe je dat: een strak interieur én energie besparen

Zo doe je dat: een strak interieur én energie besparen
Van de slimme thermostaat tot de verf van ThermoShield interieur: wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, waardoor je zelf inziet of het een energiebesparende investering is voor je interieur. Naast een comfortabel en stijlvol huis wil je natuurlijk ook een goedkopere energierekening. Gaat dit samen? Jazeker! Laten we bij het begin beginnen:

1. De energieverbruiksmanagers. Ook wel apparaten die inzicht geven in je energieverbruik en het besparen van energie een stukje makkelijker maakt. Het gaat veel verder dan de info die je krijgt van de energiemeter in je meterkast. Je kunt dagelijks je gebruik volgen en zo zie je dus snel wanneer je (te)veel energie hebt verbruikt. Gewoon vanaf je smartphone, aan de hand van grafieken, tabellen of zelfs een stoplicht.

Het kan allemaal nog uitgebreider, je kunt nog meer informatie ontvangen aan de hand van analyses en vergelijkingsmogelijkheden in de uitgebreide variant van de energieverbruiksmanager.

2. De slimme thermostaat. EasySwitch.nl geeft aan dat de meningen zijn erover verdeeld: de één zweert erbij, de ander ziet geen verschil bij de energierekening. Het begint al bij je energiecontract waar je de slimme thermostaten gratis bij krijgt: Nest (vijfjarig contract Essent – van Google), Anna (NLE) en Toon (vierjarig contract Eneco).

De meeste slimme thermostaten zijn nog niet gekoppeld aan je slimme meter. Met de slimme meter kan je zelfs bij de goedkoopste energieleveranciers je energieverbruik aflezen. Iets wat wij allemaal binnen nu en een aantal jaren voor onze kiezen krijgen. In de meeste gevallen weet je nog niet exact hoeveel energie je verbruikt. Met Toon kun je overigens wel exact zien hoeveel energie je verbruikt en per maand betaald.

Milieu Centraal stelt dat de slimme thermostaat alleen werkt als jij je best ervoor doet: je kunt dus energie besparen als je de thermostaat heel exact instelt en het verbruik dagelijks bijhoudt met de verbruiksmanager op je smartphone.

De meeste thermostaten hebben een zelf-lerend vermogen, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan je levensstijl. Het zou makkelijk zijn om te besparen als de slimme thermostaat je huis in bepaalde zones kan verwarmen. Helaas kan dat nu nog niet, op de Honeywell Evohome na. Bij deze heb je dan wel weer radiatorknoppen nodig om je huis per zone te kunnen verwarmen, wat dan weer niet gratis is.

Muurverf voor binnen
Nu we een aantal voor- en nadelen van de slimme thermostaat en energieverbruiksmanager in kaart hebben gebracht, is er nog een derde optie: ThermoShield Interieur. Dit is een watergedragen verf dat extra licht en warmte in je huis brengt. Voor ongeveer 50% bestaat de verf uit keramische bolletjes en heeft onder andere de volgende speciale eigenschappen: comfort verhogend, energie besparend, vocht regulerend en allergie vermijdend.

Wanneer je muren met ThermoShield Interieur zijn gedaan vormen deze als het ware een groot keramisch oppervlak, waardoor de warmte goed wordt verdeeld. Een fijn voordeel: je huis wordt veel sneller gelijkmatig warm, want de muren geven geen kou meer af.