Diversen Techniek in huis

Waarom je een waterontharder moet kopen

Ben je het moe om te vechten tegen vlekken, eindeloze ophoping van calcium op het sanitair, vlekken op borden of minerale afzettingen op huishoudelijke apparaten die water gebruiken? Als je dagelijks met deze problemen worstelt, is het geen wonder dat je op zoek bent naar manieren om het probleem op te lossen. In deze situatie is niets zo nuttig als een adequate waterontharder. Een goed systeem kan de dagelijkse irritaties die je kan ervaren, als gevolg van hard water, elimineren. Hieronder geven we je meer informatie over de functionaliteit van een waterontharder en waarom het een waardevolle aankoop kan zijn.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een filtersysteem dat werkt om hoge concentraties calcium en magnesium, die hard water veroorzaken, te verwijderen. Wanneer het water door een waterontharder stroomt, filtert het systeem deze harde water mineralen eruit en verlaten het wateronthardingssysteem zodat deze door het leidingwerk stromen.

Hard water bevat hoge concentraties mineralen, namelijk calcium en magnesium. Door hun chemische structuur hechten zowel calcium als magnesium zich gemakkelijk aan andere soorten metalen. Na verloop van tijd kunnen deze afzettingen zich ophopen, verstoppen of zelfs buizen aantasten en grote problemen veroorzaken bij het loodgieterswerk. Hard water kan zich ophopen in ketels en warmwatertoestellen, waardoor ze minder efficiënt en duurder in gebruik zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, kan hard water blijvende, negatieve effecten achterlaten op elk oppervlak waarop en waarover water loopt.

Hard water problemen zijn wijdverspreid, en veroorzaken veel chagrijn onder Nederlandse huishoudens. Belangrijker nog, er zijn tal van voordelen van zacht water waar je je misschien niet bewust van bent. Slechts enkele huiseigenaren beseffen hoe hard het water hun leven beïnvloedt, totdat ze een waterontharder installeren. Hieronder sommen we enkele voordelen op van het hebben van een waterontharder.

Waterontharders zijn goed voor jou, je woning, je gezondheid en je gezin. Lees hier waarom je moet investeren in een waterontharder.
Waterontharders zijn goed voor jou, je woning, je gezondheid en je gezin. Lees hier waarom je moet investeren in een waterontharder.

 

 

Zacht, glanzend haar en huid

Ben je ooit op vakantie gegaan en besefte je dat je haar ongewoon zacht en glanzend was na het wassen? Je dacht misschien dat het de shampoo was, maar het verschil werd waarschijnlijk veroorzaakt door een verandering naar zacht water. Zonder de opbouw van mineralen uit hard water voelen je haar en huid zachter, schoner en gladder aan, in tegenstelling tot broos en droog.

Goed functionerend huis apparaten

Zachter water voorkomt dat huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en boilers, door kalkaanslag in de leidingen niet goed werken. Het gebrek aan kalkaanslag kan sommige apparaten ook efficiënter maken en zo bespaar je geld op de energierekening.

Milieu

Het installeren van een waterontharder zal ook helpen om het milieu te sparen. De te grote hoeveelheden chemicaliën die in onze reinigingsproducten worden gebruikt, komen meestal terecht in de afvoer. Door dit aanzienlijk te verminderen, help je de beken en rivieren te redden van de verwoestingen van de chemische afbraak.

Geld besparen

Het hebben van een waterontharder bespaart je een hoop geld! Met onthard water gaan apparaten langer mee en zijn ze minder snel kapot. Zacht water mist de minerale ionen die zorgen voor ophoping in je leidingen en apparaten, waardoor je kostbare reparatiekosten bespaart. Minerale opbouw in een leiding vernauwt het gebied waar het water doorheen beweegt, wat een hogere pompdruk vereist. De ophoping veroorzaakt een ravage aan je apparaten, wat betekent dat je vaatwasser, wasmachines, koffiemachines, boilers en ijsmakers vaker gerepareerd of vervangen moeten worden.  Dankzij een waterontharder blijven je ketel en leidingen zich ontstoppen, waardoor ze efficiënter werken en je geld bespaart op je verwarmingsfactuur. Bovendien verhoogt het de hoeveelheid energie die nodig is om water warm of koud te houden. Ook heb je minder waspoeder, schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep nodig.

Kalk in je huis

Kalk is het residu dat door hard water wordt achtergelaten. Misschien heb je het opgemerkt op je keuken oppervlakken, kranen en douche. Daarnaast, veroorzaakt het kalkaanslag in je waterkoker, vaatwasser en wasmachines. Ook kan je kalkaanslag terugvinden in je leidingen en ketel. Het gebruik van een waterontharder voorkomt niet alleen de negatieve effecten van hard water, maar zacht water lost volledig op en dringt door in zeep. Zo bespaar je de tijd die je regelmatig aan het schoonmaken besteedt.

Lees hier waarom je moet investeren in een waterontharder.
Lees hier waarom je moet investeren in een waterontharder.

Welke waterontharder is geschikt voor mijn woning?

Alle waterontharders werken volgens hetzelfde principe. Niet alle waterontharders zijn echter hetzelfde. Onderzoek naar en ontwikkeling  van waterontharders hebben de systemen in de loop van de jaren sterk verbeterd. Het is daarom verstandig om met volgende kenmerken rekening te houden voordat je een waterontharder koopt:

Zout 

De meeste waterontharders werken door het gebruik van zout om mineralen in het water te verwijderen. Sommige filters kunnen met elke vorm van zout werken, terwijl andere het soort zout aangeven dat nodig is, dus dit moet vooraf worden gecontroleerd. Op deze manier kies je de meest praktische optie, afhankelijk van het mineraalgehalte van het water in je woning en omgeving.

Capaciteit 

Grotere waterontharders met grotere filters gaan doorgaans langer mee dan kleinere waterontharders zonder dat er onderhoud nodig is. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kosten van het apparaat zelf, maar ook voor de kosten van de filters die het zal gebruiken.

Efficiëntie

Bij de waterontharder die je besluit te kopen, is efficiëntie essentieel voor de beste resultaten op het gebied van water onderdrukking. Enkele belangrijke factoren zijn de grootte van het reservoir, de hoeveelheid zout die het kan bevatten, en dus hoe lang elke levering zal duren voordat het moet worden bijgevuld, evenals hoe lang de filters zullen meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

Als je geïnteresseerd bent in een waterontharder voor thuisgebruik, bekijk dan de verschillende opties die Amysoft aanbiedt. Op deze manier kies je de juiste waterontharder die bij je behoeften aansluit.