Techniek in huis

Communicatie tussen apparaten voor volledig ‘slim wonen’

Digitale en energie-intensieve apparaten zijn tegenwoordig overal te vinden binnen het huishouden. Om comfortabeler te wonen en ondertussen ook te besparen op het energieverbruik is het mogelijk om deze apparaten allemaal met elkaar te laten communiceren. Met het concept van de Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), genaamd ‘Internet Of Things’, is dit mogelijk.
Het systeem van de EPFL bestaat uit kleine elektronische instrumenten die in alle apparaten in huis worden verwerkt. Zo wordt de communicatie tussen al deze apparaten gerealiseerd. Hierna is het mogelijk om deze apparaten te bedienen met een smartphone of een tablet. Zo kan je controleren of alles uitstaat als je niet thuis bent en indien nodig kan je ze natuurlijk ook nog uitzetten.

Bijhouden van het energieverbruik

Het is met het systeem niet alleen mogelijk om apparaten op afstand uit- en aan te zetten, je kan ook bijhouden hoe vaak je elk apparaat gebruikt en hoeveel energie elk individueel apparaat nodig heeft om zijn werk te doen. Op basis van de data die hierbij verzameld wordt, wordt er een gebruikersprofiel aangemaakt. Behalve al deze mogelijkheden geeft het systeem ook inzicht in hoe het slimme huis reageert op de omgeving en ook geeft het inzicht in de belasting op het elektriciteitsnet.

Hoe duurzaam is het?

Het is niet mogelijk om in getallen uit te drukken hoe dit systeem de milieu-impact van het energieverbruik voor comfortabel wonen beïnvloedt. Volgens een wetenschapper van het EPFL zijn we echter wel in staat om met de juiste instrumenten de juiste beslissingen te maken voor optimaal gebruik van onze energie.
Verder zegt deze wetenschapper: “Ons hoofdzakelijke doel is om de gebruiker iets bij te brengen over zijn energiegebruik en om de gebruiker actief te betrekken bij het beheren van zijn energiegebruik. Zo moeten ze afstappen van volledig geautomatiseerde systemen die menselijke interactie niet mogelijk maken.”

Energiekosten vergelijken
Als je door dit systeem bent begonnen met het monitoren van je energieverbruik kun je aan de hand daarvan beginnen met energiekosten besparen. Dit is zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu. Mocht je voornamelijk je energieverbruik verlagen om goedkoper uit te zijn, of om bijvoorbeeld de winst in jouw eigen bedrijf te verhogen, heb je andere manieren om meer resultaat te behalen. Met energie vergelijken via een online energievergelijker kun je onafhankelijk energiecontracten van alle energieleveranciers bekijken en direct zien hoeveel geld jij bespaart ten opzichte van je huidige energiecontract. Op EasySwitch.nl kun je zakelijke energie vergelijken en bepalen welke (groene) energieleverancier past bij de uitstraling van jouw bedrijf.
Begin nu met energie vergelijken op de energievergelijker www.EasySwitch.nl en bespaar tot wel 400 euro per jaar. Door de overstapservice kom je nooit zonder energie te zitten en het oude energiecontract wordt automatisch voor je opgezegd.