Beamer als tv

Beamer als tv

Beamer ipv tv

Beamer in de woonkamer

Het is toch geweldig om thuis een bioscoopervaring te hebben wanneer je een film zit te kijken. Een grote televisie en een dolby surround system helpen hier natuurlijk aan mee, maar er is een andere manier om de bioscoopervaring bij u in huis te halen. Namelijk door middel van beamers.

Beamer
Een beamer is een projector die we vooral kennen uit het zakenleven. Door de beamer aan te sluiten op een computer kunnen presentaties, films en dergelijke aan belangstellenden worden getoond. Eigenlijk is een beamer de moderne variant van de filmprojector.

Soorten beamers
Er zijn verschillende soorten beamers te koop. Zo is er de LCD-beamer die werkt door middel van rood, groen en blauw licht en de DLP-beamer die door middel van heel veel kleine spiegeltjes de projectie tot stand brengt. Deze beamers zijn vaak wat groot (ongeveer zo groot als een dubbele broodrooster), maar geven wel scherp beeld. Nieuw is de LED-beamer. Dit is een kleine beamer met veel power en veel licht en meer multimediale mogelijkheden. Deze beamer kunt u bijvoorbeeld via WiFi koppelen aan uw computer.

Aansluitingen
Wist u dat beamers veel verschillende aansluitingen hebben? Zo kunt u uw digitale televisie, game-console of DVD- en bluray speler met gemak aansluiten. Bij de aanschaf is het verstandig goed op te letten welke mogelijkheden een beamer heeft. Wilt u alleen uw DVD-speler erop aansluiten, dan zou u ook voor een beamer met minder mogelijkheden kunnen kiezen.

Beamerlampen
De meeste lampen gaan zeer lang mee. Zo zijn de LED-lampjes goed voor 20.000 uur kijkplezier. Het is mogelijk om de lampen van een beamer te vervangen – zelfs die van de LED-beamers. U heeft hiervoor alleen een nieuwe lamp nodig (let hierbij op dat de lamp geschikt is voor uw beamer). Schakel de beamer uit en laat de oude lamp afkoelen, vervolgens haalt u de oude lamp uit de beamer en draait u de nieuwe erin. Let hierbij wel op dat u de lamp zelf niet met uw vingers aanraakt. Vingerafdrukken kunnen zorgen voor zogeheten hotspots, waardoor de lamp sneller stuk gaat. Draai daarom de lamp in met behulp van een brillendoekje.

Witte muur of scherm
Heeft u een beamer aangeschaft, zorg dan ook voor een goede beugel waarmee u de beamer aan het plafond kunt hangen. Heeft u een spierwitte, egale muur, dan kunt u daar natuurlijk de film of game op projecteren, maar het is mooier om een goed beamerscherm aan te schaffen. Deze schermen kunt u als een rolgordijn aan het plafond hangen en uittrekken wanneer u wilt genieten van een film of tv-programma.

Film, muziek & games
Beamers worden het meest gebruikt voor het projecteren van films, concerten en games (voor dat echte arcadegevoel), maar u kunt natuurlijk de beamer ook gebruiken om televisie te kijken. Dat wordt een ervaring die u keer op keer wilt herbeleven. Veel kijkplezier!