Slaapkamer

Beddengoed en de verschillende seizoen: welk beddengoed moet je in huis hebben?

De voorkeur voor beddengoed is heel persoonlijk, misschien ben je een echte koukleum of heb je het altijd warm. Dan is vaak een soort beddengoed niet genoeg, want in Nederland wisselt het weer ook nog veel af. Veel mensen gebruiken een vier seizoenen dekbed om gemakkelijk controle te houden over de temperatuur. Met een vier seizoenen dekbed kun je zelf de dikte van het dekbed regelen om dat het uit twee delen bestaat. Heb je nog meer tips nodig om beter te slapen, in de lente, zomer, herfst en winter? Lees dan deze blog!

Lente & zomer

De natuur is vol in bloei, de dagen worden langer en het wordt weer een beetje warmer. Dit zijn de kenmerken van de lente. In de lente en zomer kun je vaak hetzelfde beddengoed gebruiken. Je hebt in de zomer en lente vaak een licht, ademend, en vochtabsorberend dekbed nodig. Het perfecte materiaal voor deze warme periode is bamboe. Bamboe is een duurzaam materiaal dat er voor zorgt dat je niet ligt te zweten in je bed, het koelt namelijk je lichaam wanneer het buiten de dekens een paar graden warmer is. Ook is bamboe gezonder voor je, omdat het een bacterie afstotend materiaal is.

Ook is het goed om na te denken over hoe warm je het echt normaal hebt in de warmere periode van het jaar. Het advies is om een dekbed te kopen met warmteklasse vier. Warmteklasse vier is voor mensen die ‘s nachts veel zweten en benauwd zijn en dus perfect voor de zonnige dagen en de warme nachten. Katoenen dekbedovertrekken zijn ook perfect om onder te slapen in de zomer en lente. Katoen zorgt namelijk voor een beter ventilatie.

Herfst & winter

In de herfst en winter zorg je ervoor dat je je volledige vier seizoenen dekbed gebruikt. Als je niet een vier seizoenen dekbed hebt, gebruik dan in de herfst een dekbed met warmteklasse twee. Warmteklasse twee is voor de personen die het snel koud hebben, maar is dus ook perfect voor het begin van de koude periode. Wanneer je het echt koud hebt, het buiten vriest of je moet op de energiekosten letten koop dan een dekbed die warmteklasse één heeft. Dit dekbed is extra warm.

Heb je dit niet meteen in huis? Gebruik dan een bedsprei aan het voeteneind. Warme voeten zorgen er namelijk voor dat je beter in slaap komt omdat warmte het beste gereguleerd wordt door je voeten. Wollen beddengoed kan ook perfect helpen met koude voeten ‘s nachts. Wol houdt alle warmte binnen, maar ventileert ook goed. Een ander voordeel van wol is dat het zelfreinigend is. Dit komt omdat er lanoline in wol zit, lanoline is vuilafstotend, en dus hoef je een wollen dekbed niet in de wasmachine te doen. Wol is ook erg duurzaam, een wollen dekbed gaat ongeveer 20 jaar mee en is biologisch afbreekbaar. Op Cinderella.nl kun je alle soorten dekbedden kopen.