kunstof-deuren-en-kozijnen
Ramen en deuren

Waarom kiezen mensen steeds vaker voor kunststof?

Kozijnen, deuren, gevelbekleding en boeidelen werden vroeger vaak standaard gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die voor dit materiaal kiezen, maar het worden er steeds minder. Kunststof heeft de laatste jaren namelijk aan populariteit gewonnen. In veel nieuwbouwwoningen wordt kunststof zelfs als standaard materiaal gebruikt. Benieuwd waarom steeds meer mensen kunststof verkiezen boven hout? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.

Duurzaam materiaal

Als we kunststof vergelijken met hout, zien we een duidelijk verschil in de levensduur. Kunststof gaat namelijk (veel) langer mee dan hout. Dit komt vooral doordat kunststof niet gevoelig is voor de wisselende weersomstandigheden in Nederland. Zo verkleurt dit materiaal bijvoorbeeld niet door de zon. Bovendien neemt kunststof geen water op, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je vroeg of laat te maken krijgt met rot. Hout is wat dat betreft een stuk minder goed bestand tegen zonlicht en water. De kleur van hout wordt steeds doffer als de zon er veelvuldig op schijnt en daarnaast kan er rot optreden door de grote hoeveelheid neerslag die in Nederland valt. Hout moet hierdoor eerder vervangen worden dan kunststof.

Onderhoudsvriendelijk

Een tweede reden waarom steeds meer mensen voor kunststof kiezen, is omdat het hier om een onderhoudsvriendelijk materiaal gaat. Doordat kunststof niet verkleurt, hoef je het niet eens in de zoveel jaar te schilderen. Kies je voor houten kozijnen, deuren, gevelbekleding of boeidelen? Dan is dit wel het geval. Hout verkleurt namelijk. Daarnaast moet je hout regelmatig bewerken om de kans op bijvoorbeeld houtrot tot een minimum te beperken.

Het is overigens niet zo dat je helemaal niet op of om hoeft te kijken naar kunststof. Je doet er namelijk goed aan om dit materiaal minimaal twee keer per jaar schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een sopje en een zachte spons. Voordat je begint met schoonmaken, neem je het kunststof af met een stoffer of droge doek. Op deze manier voorkom je dat er krassen in het materiaal komen.

Veel mogelijkheden

Tot slot kiezen mensen steeds vaker voor kunststof vanwege het grote aantal mogelijkheden. Het materiaal wordt onder meer vaak aan de buitenkant van woningen gebruikt. Zo kiezen mensen voor kunststof kozijnen, deuren, gevelbekleding en boeidelen. Ook in huis wordt kunststof steeds vaker toegepast. Zo zien we meer en meer dat mensen kiezen voor kunststof vensterbanken. Dit materiaal kan goed tegen zonlicht, maar ook tegen vocht. Bovendien zijn ze onbreekbaar en kun je ze goed verwerken. Extra bijkomstigheid is dat ze verkrijgbaar zijn in lengtes tot wel 6 meter. Hierdoor zijn er nooit naden zichtbaar in een kunststof vensterbank.