Op zoek naar een nieuw kozijn, stalen kozijn, kunstof kozijn
Ramen en deuren

Waarom een nieuw kozijn?

De keuze voor een kozijn in de woning maak je weloverwogen. Vroeger had je niet zoveel te kiezen. Toen was iedere variant standaard van hout. Tegenwoordig is dat anders. Hoewel de kozijnen er nog steeds in een houten uitvoering zijn, kun je ook kiezen voor kozijnen van kunststof, aluminium en staal. Een allemaal hebben ze zo hun voordelen.

Hout is en blijft een uitstekend materiaal voor kozijnen

Hout is en blijft een uitstekend materiaal voor het kozijn. Ga maar na; het is overschilderbaar en isoleert perfect. Dat betekent dat je meteen een lagere energierekening krijgt als je houten kozijnen laat plaatsen. Voordeel is dat hout altijd passend te maken is en dat het geschikt is voor renovatiewerkzaamheden. Het houten kozijn is dus prima te repareren als er schade is ontstaan. Nadelen? Kozijnen van hout zijn niet meteen de goedkoopste kozijnen. Je kunt bovendien te maken krijgen met houtrot en er wordt wel enig onderhoud gevraagd. 

Kunststof heeft een zeer lange levensduur en is al lang niet steriel en kil meer

Behalve voor hout kun je tegenwoordig ook prima voor kunststof kiezen. In dat geval heb je er nadat ze geplaatst zijn geen omkijken meer naar, want je hoeft ze in tegenstelling tot hout niet te onderhouden. Opvallend is ook de lange levensduur en verder blijf je nu gevrijwaard van zaken als houtrot. Doorgaans werkt een kozijn van kunststof brandvertragend en heeft het sterk inbraakwerende eigenschappen. Werd er vroeger nog wel eens geklaagd over de wat steriele uitstraling, die tijd is geweest. Je hebt ze van kunststof tegenwoordig zelfs met een houtnerf die niet van echt te onderscheiden is. 

De voordelen van een kozijn van aluminium

Je hebt echter meer opties en kunt bijvoorbeeld kiezen voor eentje van aluminium. Van de eerder genoemde opties is dit de meest onbekende. Aluminium heeft echter veel voordelen. Zo worden de thermische capaciteiten geroemd en nemen deze kozijnen ook geen vocht op. Ook kozijnen van aluminium kun je als onderhoudsarm omschrijven en je werkt nu bovendien met een zeer duurzaam materiaal. Aluminium is namelijk prima te recyclen. Ook beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken. Nadeel, al is dat wat overdreven, is dat deze kozijnen na een paar jaar even opnieuw gesteld moeten worden.

Staal geeft een robuuste uitstraling en schrikt inbrekers af

Tenslotte; met een kozijn van staal koop je een kozijn met een robuuste uitstraling. Het heeft zo ongeveer dezelfde levensduur als kunststof en tegenwoordig is de isolatiewaarde gewoon goed te noemen. Staal schrikt inbrekers af die niet eens aan de poging tot inbraak beginnen als ze een stalen kozijn ontdekken. Nog een voordeel is wel dat je ook naar dit kozijn geen omkijken hebt. Eens per jaar een beetje schoonmaken en je hebt de onderhoudswerkzaamheden al benoemt. Een ding is zeker en een geruststelling tegelijk; er worden tegenwoordig geen slechte kozijnen meer gemaakt. Welk materiaal je kiest is een kwestie van smaak en hangt uiteraard ook af van de rest van je woning. Het is mooi als je kozijnen aansluiting vinden bij de andere gebruikte materialen. 

Neem ter inspiratie een kijkje op www.meneerkozijn.nl