Ramen en deuren Screens

Ritsscreens – moderne zonwering met veel voordelen

Zonwering is niet meer alleen een manier om de inval van het zonlicht in huis tegen te houden. Het geeft tevens een stijlvol aanzicht van de raampartijen. Daarom kies je bewust een type zonwering dat bij de bouwstijl van je huis en bij je interieur past. Ritsscreens zijn dan een moderne oplossing. Ze houden het zonlicht tegen en bieden privacy.

Wat zijn ritsscreens?

Met ritsscreens heb je textielen zonwering die het raam volledig kan bedekken. Het doek zit strakgespannen in geleiders die rondom het hele raamkozijn worden bevestigd. De screens zitten dus zowel onder, als boven, als aan beide zijkanten van het raam in een profiel vast. Het houdt het doek bij het op- en neerlaten strak. De doeken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, en afhankelijk van de gekozen dikte heb je meer of minder lichtinval. Het zicht dat je vanaf binnen hebt, is groter dan het zicht vanaf buiten. De doeken zijn in vele kleuren verkrijgbaar, zodat je altijd een doek hebt dat bij je woonstijl past.

Het verschil tussen ritscreens en gewone screens

De ritscreens lijken in eerste instantie op gewone screens, maar er is een belangrijk verschil. Dat zijn de zijlatten, of de geleiderail aan de zijkant van het kozijn waar het doek in valt. Gewone screens hebben alleen een onderlat. Dit geeft ook een gladde aanblik. Maar het is een stuk minder stabiel dan de screens die rondom in een frame vastzitten. Dat voordeel merk je bijvoorbeeld bij harde wind. De gewone screens zullen gemakkelijker loswaaien.

De eigenschappen van ritscreens

Uiteraard houden de screens de zon tegen. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen hinder van de laagstaande zon. Tegelijk beschermen ze de meubels tegen verkleuren. Je hebt zelf de keuze uit de fijnheid van de mazen in het doek. Zo profiteer je bij een grote stofdichtheid dat er niet gemakkelijk stofdeeltjes en bijvoorbeeld zand door de screens komt. Dit heeft het voordeel dat als je de schermen neerlaat en een raam openzet, er geen vuil het huis binnenwaait. Daarnaast zullen je ramen, als deze dicht zijn, minder snel vies worden. De screens zijn bestand tegen harde wind, tot wel windkracht tien. Het doek is bovendien kleurvast.

Wanneer kies je voor dit type screen?

De screens kunnen op ieder type woning gemonteerd worden. De omkasting wordt op het kozijn aangebracht of kan eventueel ingebouwd worden. Dit is afhankelijk van het moment dat je de screens aanschaft bij bijvoorbeeld de Zonwering-fabriek.nl. Bij een nieuwbouwhuis, of bij het plaatsen van nieuwe kozijnen, houd je bij het ontwerp rekening met de plaatsing van de screens en de ombouw. De screens passen op alle ramen. Desgewenst plaats je een screen voor de schuifdeuren van de serredeuren. Heb je een terras dat niet ommuurd is? Plaats een screen als zonwering, het houdt ook de wind tegen.

De voordelen van ritsscreens

In de zomer bieden de screens bescherming tegen de zon en zorgt het bovendien voor meer koelte in je woning. De zon kan de kamer niet binnenkomen, maar ook het glas wordt niet opgewarmd. En dat zorgt voor een lagere temperatuur in huis. Zeker als je veel ramen hebt, scheelt dat een hoop. In de winter profiteer je ook van de screens. De stilstaande lucht tussen het glas en het doek isoleert. De kou dringt niet het huis binnen. De warmte van de verwarming kan niet ontsnappen. Dat scheelt in stookkosten in de winter. De screens hebben nog een ander voordeel als je ze naar beneden hebt gelaten. In de avonduren, met het licht binnen aan, kunnen de mensen van buiten niet naar binnen kunnen kijken. Vanuit huis heb je wel goed zicht naar buiten.

Wat is de levensduur van screens?

Het robuuste textieldoek is gemaakt van gecoat garen en dat maakt het materiaal extra stevig. Hierdoor is het doek dus ook bestand tegen meer extreme weersomstandigheden. De levensduur van de screens kan dan ook wel twintig jaar zijn. De gemiddelde garantie die je de op screens krijgt, is vijf jaar.

Kun je screens gemakkelijk onderhouden?

Om de screens lang mooi te houden, maak je ze schoon met een zachte borstel. Hierbij kun je lauw water gebruiken waar je een beetje afwasmiddel aan toevoegt. Hiermee maak je zowel het doek als de omkasting schoon. Er zijn ook schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die speciaal bestemd zijn voor het schoonmaken van screens. Maar het is niet noodzakelijk voor het schoonhouden van de ritsscreens.