Raamdecoratie

Voordelen van kunststof kozijnen

Veel huiseigenaren tobben nogal eens met de vraag voor welk materiaal ze de ramen van hun huis moeten vervangen. Een houten raam blijft natuurlijk altijd de moeite waard maar deze houten kozijnen hebben ook nadelen. Kunststof ramen hebben ook hun voor en nadelen maar als men alle voor en nadelen tegen elkaar afweegt dan zijn kunststof kozijnen zeker de moeite waard. De voordelen zoals het ontbreken van houtrot, de mogelijkheden van prefabricage en de isolerende werking van kunststof zorgen ervoor dat er altijd nog steeds veel huiseigenaren kiezen voor kunststof in plaats van hout.

Hout is mooi maar heeft nadelen

Uiteraard is een mooi houten kozijn nog steeds de moeite waard en mooi om te zien. Maar hout heeft ook nadelen. Een houten kozijn moet onderhouden worden. De laklagen op de kozijnen blijven niet eeuwig goed en moeten meestal na een aantal jaren vervangen worden. Nog erger wordt het wanneer het hout, ondanks een goed verzorgd onderhoud, sporen van houtrot gaat vertonen. Reparatie is dan vaak nog wel mogelijk maar dit komt meestal nee op uitstel van vervanging. Hout is mooi maar het is goed om te weten dat er alternatieven zijn.

Kunststof kozijnen en de voordelen

Kunststof ramen hebben vooral het voordeel dat er geen sprake is van houtrot. Het kunststof blijft jarenlang goed en behoeft vrijwel geen onderhoud. Een ander voordeel van kunststof ramen is dat ze meestal geïntegreerd zijn met het glas zelf. Er hoeft dus geen glaszetter aan te pas te komen om de kozijnen te plaatsten. De kunststof kozijnen worden in verreweg de meeste gevallen compleet geleverd

Kunststof kozijnen met prefabricatie

Een ander voordeel van kunststof ramen is de mogelijkheid om ze in grote getallen vooraf te fabriceren. Dit maakt kunststof ramen vooral erg aantrekkelijk voor eigenaren van complexen, bedrijven en woningbouw verenigingen. Met kunststof kunnen grote hoeveelheden ramen vooraf gemaakt worden die daarna gemakkelijk geplaatst kunnen worden.

Kunststof kozijnen die eruit zien als hout

Veel mensen denken bij kunststof ramen aan saaie en lelijke witte kozijnen die na verloop van jaren smerig en vuil worden. Niets is minder waar. Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende mogelijkheden om kunststof ramen te voorzien van patronen die niet van echt te onderscheiden zijn. Zo kunnen de kunststof kozijnen voorzien worden van elk desgewenst houtpatroon. Kunststof kozijnen misstaan dus niet wanneer ze aangebracht worden in klassieke panden die nog traditioneel met hout afgewerkt zijn.

Kunststof pvc kozijnen
Kunststof pvc kozijnen

Kunststof kozijnen de moeite waard

Kunststof ramen komen steeds vaker in aanmerking om als vervanging te dienen voor houten kozijnen. De voordelen zijn al hiervoor beschreven. Bedenk ook dat houten kozijnen belastend kunnen zijn voor het milieu omdat er bomen voor gekapt moeten worden. Met kunststof kozijnen is een eigenaar van een woning of een bedrijf zeker van een duurzame oplossing met weinig onderhoud.

PVC ramen kopen bij Velle BVBA? Klik hier