Ramen en deuren

Kunststof kozijnen financieren

In Nederland zijn we trouwe spaarders en willen we niet graag iets op afbetaling kopen. Een uitzondering op deze regel is natuurlijk het kopen van een eigen huis en de renovatie daarvan. Ook kunststof kozijnen financieren is erg populair. Maar hoe komt dit?

 

Renovatie kost veel geld

De voordelen van je woning opknappen zijn evident, je past het huis aan naar eigen wens en dat geeft je het gevoel van een echt thuis. Mooi is dat je huis vaak meer geld waard wordt. Dit is overigens alleen het geval als je de woning echt verbeterd, denk aan het plaatsen van een dakkapel of isolatie verbeteren. Het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer is vooral fijn voor jezelf – het is zo smaak afhankelijk dat daar niet wordt gerekend met een waardevermeerdering – het moet immers maar net jouw smaak zijn. Maar onder de streep kost het gewoon een smak geld en niet iedereen heeft op commando een dikke spaarrekening. Daar komt de financiering om de hoek kijken.

 

Hoeveel bespaar je met kunststof kozijnen?

Dit hangt af van de huidige situatie, het oppervlak en de gebruikte materialen. Ik gebruik hier de huidige benchmark voor renovatie – kunststof kozijnen met HR++ glas. Ik neem als voorbeeld oude kozijnen met enkel glas. Daarmee bespaar je per jaar 23m3 gas per vierkante meter glas per jaar. Bij een gemiddeld rijtjeshuis heb je ongeveer 25m2 glas. Als we alles vervangen dan bespaar je dus per jaar 23 x 25 = 575m3 gas per jaar. In euro’s is dat op dit moment €0,65 x 575 = €373,75 per jaar. Dat bespaar je alleen al op de energierekening. Dan is er nog het onderhoud. Voor hetzelfde rijtjeshuis moet je rekenen op elke drie tot vijf jaar een kostenpost van drieduizend euro. Laat ik voor het gemak vier jaar aanhouden dan kom je dus op €3000 / 4 jaar = €750 per jaar. Dat is samen 750 + 375 (afgerond) = €1125 per jaar of €93,75 per maand.

 

Sparen of financieren?

Met kunststof kozijnen bespaar je elke maand op stoken en onderhoud. Als je gaat sparen dan loop je deze besparing van meer dan €90 per maand dus mis. En je krijgt al bijna geen rente op je spaargeld. Het is dus al snel lucratief om de renovatie te financieren. Er is nu ook nog de energiebespaarlening welke wordt gesponsord door het rijk en die biedt nog eens extra mogelijkheden voor zzp-ers. Met de huidige rente is het dus absoluut aan te raden om serieus te kijken naar de mogelijkheid van de renovatie per maand te gaan betalen in plaats van te sparen zodat je nu gelijk al de voordelen pakt. En dan heb ik het alleen nog maar over geld en niet eens over het feit dat je huis dan veel warmer en tochtvrij aanvoelt.

 

Bron:

http://www.kozijnplan.nl

https://www.rabobankcijfersentrends.nl/index.cfm?action=branche&branche=Timmerindustrie

https://www.energiebespaarlening.nl/energiebespaarfonds/