kunststof-kozijnen
Ramen en deuren

Informatie over isolerende kozijnen

Door de tijd heen lijken de energieprijzen steeds meer te stijgen. Veel huishoudens kampen met deze stijging in maandelijkse kosten. Vooral de huishoudens die het eerder al niet zo breed hadden op financieel gebied kunnen behoorlijk schrikken van deze ontwikkeling. Om de toenemende maandelijkse kosten te beperken, kunnen huishoudens hun huidige isolatie verbeteren.

Door de isolatie te verbeteren, zal er minder warmte verloren gaan. Hierdoor zal een gezin minder hoeven te stoken om de ruimte op te warmen. Nieuwe kozijnen kopen kan de isolatie opmerkelijk verbeteren. Kozijnen met een hogere isolatiewaarde kunnen het verschil maken.

Waarom zou ik kiezen voor isolerende kozijnen?

Uiteraard kan de aanschaf van nieuwe kozijnen op het moment behoorlijk prijzig zijn, al kun je deze kosten beschouwen als investering. Door de aanschaf van nieuwe kozijnen met een hoge isolatiewaarde zullen jouw maandelijkse kosten behoorlijk dalen, waardoor jij jouw investering al in korte tijd terug kunt verdienen. Daarbij neemt het wooncomfort toe, doordat jij minder tocht in huis ervaart. Ook dat is mooi meegenomen!

Hoe werken isolerende kozijnen?

Waarom zou het ene kozijn beter isoleren dan het andere kozijn? Isolerende kozijnen zijn hol die, in het geval van kunststof kozijnen, zijn gevuld met stilstaande lucht. De kozijnen van aluminium of hout zijn voorzien van een isolerend materiaal, zoals kurk of PUR-schuim. Hierdoor wordt de warmte beter vastgehouden. 

Hoe duur zijn isolerende kozijnen?

Het is begrijpelijk dat het ene isolerende kozijn het andere niet is. Hierdoor kunnen de isolerende kozijnen nog behoorlijk van elkaar verschillen in prijs. De kosten zijn vooral afhankelijk van het ingebouwde glas en de grootte van het raam. Indien jij kiest voor isolerende houten kozijnen met triple glas voor een oppervlakte van een gemiddeld raam in de woonkamer zul jij zo’n €3.100 kwijt zijn. Een isolerend kozijn met HR++ glas met overeenkomende afmetingen zal neerkomen op een bedrag van €2.700. In de meeste gevallen zijn kunststof kozijnen 5% goedkoper en aluminium kozijnen 5% duurder. 

Wat bespaar je met isolerende kozijnen?

Al met al gaat het uiteraard op de besparingen die je maakt. De besparing is afhankelijk van het soort glas dat jij toepast in het kozijn. Indien jij van enkelglas overstapt naar triple glas zal dit een behoorlijke besparing opleveren van circa €120 per jaar. Indien jij momenteel beschikt over dubbel glas en overstapt op triple glas zal de besparing tussen de €50 en €70 per jaar liggen.