Ramen en deuren

Hoe worden kunststof kozijnen gemaakt?

LIVING

Bron: https://www.flickr.com/photos/mazzali/5341727273

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig in de meeste moderne huizen niet meer weg te denken. En niet zonder reden: de kozijnen hebben vele voordelen. Ze hoeven bijvoorbeeld niet meer ieder jaar met verf te worden bijgewerkt en gaan langer mee dan houten kozijnen. Schoonmaken is veel gemakkelijker.

Maar waar worden de kozijnen eigenlijk precies van gemaakt en hoe ziet dat proces eruit?

De grondstof van kunststofkozijnen is, de naam zegt het al: kunststof. Daar begint het allemaal mee. Kunststof is niet een grondstof die kant-en-klaar gedolven kan worden in de natuur, maar is een bewerking van bijvoorbeeld olie. Het maken van kunststof is een complex scheikundig proces.

Kunststof bolletjes, ofwel granulaat, worden in een machine samengedrukt en gesmolten om vervolgens in een profiel of vorm te worden gedrukt. Zo ontstaan de eerste vormen voor het kunststof kozijn. Dit samendrukken en smelten wordt ook wel extrusie genoemd, wat eigenlijk letterlijk vervorming onder druk is. Hoe hoger de druk is, hoe heter de grondstof wordt en in het geval van kunststof begint te smelten. Gesmolten kunststof is erg flexibel en kan daardoor snel in de gewenste vorm worden gedrukt.

De uitgeharde vormen worden profielen genoemd. Deze harde kunststof profielen worden op maat gezaagd en vervolgens zo gezaagd dat iedere kant schuin is en een perfecte 90 graden hoek maakt met een ander profiel. Dit proces wordt verstek zagen genoemd. Door deze manier te gebruiken in plaats van de profielen met platte kanten tegen elkaar te plaatsen, wordt het profiel mooier en zijn lekkages minder risico.

Onder andere lasverstevigingen en stalen verstevigingen maken de vleugels, zoals aan elkaar gemaakte profielen worden genoemd, extra stevig.

Daarna wordt het beslag gemaakt en gemonteerd op de kozijnen. Dat wil zeggen: De manier waarop het kozijn met raam straks open kan. Dat kan zijn met een haakje of een handvat met eventueel een sleuteltje voor extra veiligheid.

Dit is wel van groot belang, want de keuze van het hang- en sluitwerk bepaalt ook hoe inbrekerwerend het kozijn gaat zijn.

Daarna is het tijd voor de afwerking. De kleur wordt nu bepaald, wat natuurlijk afhankelijk is van de wensen van de klant. Alle kleuren zijn mogelijk, inclusief een houtstructuur, waardoor het net lijkt alsof u toch houten kozijnen hebt. Maar dan met de praktische voordelen van kunststof! Ook het raam kan er nu in geplaatst worden. Dat wordt bij u thuis gedaan, om beschadiging te voorkomen. Bovendien is het dan helemaal duidelijk of alles perfect past.

Een belangrijk onderdeel van kunststof kozijnen, zijn kunststof profielen. Deze worden gemaakt door kleine korreltjes granulaat te verhitten en vervolgens door een matrijs te persen. Dit noemen we ook wel een extrusie proces.

Ieder huis verdient gemakkelijke en duurzame kozijnen!