raamdorpels
Ramen en deuren

Hoe kies je de juiste raamdorpels?

Een hardsteen dorpel of natuursteen dorpel is een perfecte manier om water en vocht weg te houden van jouw ramen. Dankzij de raamdorpels, die als het ware een balkonnetje vormen aan de onderkant van jouw ramen, wordt water weggestuurd van de raam. Het water komt veilig op de grond terecht waar het door de grond kan worden afgevoerd. De dorpels zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten. In dit artikel kom je te weten welke het beste zijn voor jou en jouw ramen.

Hardsteen raamdorpels

Een deur is vaak een beetje hoger geplaatst dan de vloer. Deze open ruimte zorgt ervoor dat er een kleine kier zichtbaar is die de koude wind van buiten naar binnen brengt. Dankzij een hardstenen dorpel bij jouw deur toe te voegen, wordt deze kier dichtgemaakt. Jouw deur gaat nog steeds net zo makkelijk open en dicht als voorheen. Het enige verschil is dat de wind en vocht nu buiten blijft. Dit type dorpel wordt vaak een stofdorpel of een hardsteen drempel genoemd.

Natuursteen raamdorpels

Een natuursteen dorpel is uitermate geschikt voor de raamkozijnen. Een natuursteen dorpel is hetzelfde als een hardsteen dorpel. Het is gemaakt van hardsteen en dit materiaal vergt vrijwel geen onderhoud. Het is dus een perfecte manier om jouw huis te beschermen tegen kou en vocht. Daarnaast geeft natuursteen een mooie, luxe touch aan jouw ramen en deuren. De natuursteen is beschikbaar in verschillende tinten. Van een lichte kleur tot een donkere steen, ze zijn allemaal te vinden op de markt.

Waterdicht effect

Een van de belangrijkste functies die een raamdorpel geeft, is dat het jouw ramen waterdicht maakt. Vooral wanneer jij houten kozijnen hebt, wil je voorkomen dat het vocht in het hout trekt. De dorpel zorgt hiervoor. Hardsteen is van zichzelf een waterbestendig materiaal en de meeste fabrieken leggen ook nog een extra coat over de steen heen.

Raamdorpels op maat

Het is mogelijk om een hardsteen dorpel op maat te laten maken of om te kiezen voor prefab dorpels. In beide gevallen profiteer je van goede kwaliteit materiaal wat langdurig meegaat. Informeer op Dorpel-shop.nl naar de mogelijkheden voor raamdorpels op maat.