meer-daglicht-met-een-aluminium-schuifpui
Ramen en deuren

Hoe haal je meer daglicht in huis? 3 tips

Mensen zijn van nature gebaat bij veel natuurlijk daglicht. Hoe meer je aan daglicht wordt blootgesteld, hoe beter je zal functioneren. Denk bijvoorbeeld aan een betere nachtrust, maar ook een veel beter humeur. Dit komt doordat de mens van oorsprong niet gemaakt is om volgens de klok te leven. Heel vroeger leefden we met het licht mee. Zodra het licht werd begon de dag, als de zon onderging was het tijd om naar bed te gaan. Dit is dan ook de meest gezonde en natuurlijke manier om te leven.

Inmiddels verblijven we steeds meer in donkere ruimtes. We zijn ook vaker binnen. Dit maakt niet alleen dat onze biologische klok in de war raakt, maar ook dat we ons minder gelukkig voelen. Het is niet voor niets dat mensen op die eerste zonnige lentedagen veel gelukkiger lijken. Voel je je lusteloos, ben je chagrijnig opgestaan of voel je je ongelooflijk moe? Dan is even naar buiten gaan bijna altijd de oplossing.

Er zijn ook andere manieren waarop je je lichaam kan helpen. Vooral in de winter. Bijvoorbeeld door middels enkele simpele trucjes meer natuurlijk daglicht in huis te halen. Dat zorgt niet alleen voor meer energie, maar hiermee bespaar je ook nog eens op elektriciteit. Zelfs in de winter is er dan immers minder licht nodig. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder en ontdek drie slimme tips.

1.      Slimme beglazing

Een van de beste manieren om meer natuurlijk daglicht in huis te halen is door simpelweg voor andere beglazing te kiezen. Overweeg bijvoorbeeld om gewone deuren te vervangen voor glazen deuren. Eventueel zou ook een schuifpui wonderen kunnen doen. Met een aluminium schuifpui creëer je direct enorm veel licht in huis. De schuifpui haalt een stukje van de tuin naar de woonkamer. Je geniet van een prachtig uitzicht en de twee overlappen elkaar. Hierdoor geniet je van meer daglicht en een fantastische uitstraling in huis. Een slimme manier om het huis minder ‘dicht’ te laten lijken.

2.      De juiste raambekleding

Heel vaak worden er ook fouten gemaakt bij het kiezen van raambekleding. Natuurlijk wil je in de slaapkamer dat deze zoveel mogelijk verduisteren. Dat is ook bewezen effectief voor een goede nachtrust. In de woonkamer en keuken is het echter juist prettig dat er veel licht doorheen wordt gelaten. De privacy moet gewaarborgd blijven, maar het daglicht mag er echt wel fijn doorheen vallen.

3.      Lichte kleuren op de muur

Probeer donkere kleuren zoveel mogelijk te vermijden. Zeker in een kleinere en al wat donkere ruimte. Lichte kleuren laten de ruimte niet alleen optisch groter lijken, maar reflecteren ook nog eens het binnenvallende licht. Op die manier krijgt de woning een veel lichtere uitstraling.

Iets wat tegenwoordig ook erg populair is, is een witte vloer. Dit is misschien wel even een stapje uit de comfort zone, maar het geeft de ruimte wel direct een hele moderne en lichte uitstraling.