Ramen en deuren

Dubbele deuren of ramen mooi afsluiten met een espagnolet


Ben jij op zoek naar een mooie manier om dubbele deuren af te sluiten? Dan zijn er verschillende soorten deurbeslag waar je uit kunt kiezen. Kies bijvoorbeeld voor Espagnoletten, een klassieke manier van afsluiten die er niet alleen stijlvol uitziet, maar die ook nog eens prima werkt.

Wat zijn Espagnoletten eigenlijk?

Een espagnoletsluiting, ook wel een raamsluiting genoemd, is een mechanisme dat wordt gebruikt om een raamluik of raam op zijn plaats te houden. Het wordt vaak gebruikt in oudere gebouwen met houten ramen, maar het wordt ook gebruikt in nieuwe gebouwen.
Ze bestaan uit een metalen haak of beugel die op het raamluik is bevestigd en die in een metalen oog of haak past wanneer het luik is gesloten. Deze sluiting is bedoeld om te voorkomen dat het raamluik vanzelf opengaat, zoals bijvoorbeeld wanneer er stevige wind waait. Het is ook een goede methode om inbrekers tegen te houden.

Welke soorten Espagnoletten zijn er te krijgen?

Er zijn verschillende soorten espagnoletsluitingen die worden gebruikt voor deuren of raamluiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

De traditionele espagnoletsluiting

Dit is een van de meest voorkomende soorten espagnoletsluitingen. Het bestaat uit een metalen haak of beugel die op de dubbele deuren of het raamluik is bevestigd en die in een metalen oog op het frame past wanneer deze gesloten zijns. Deze sluiting is eenvoudig te gebruiken en biedt redelijke beveiliging.

De espagnoletsluiting met sleutel

Dit is een variatie op de traditionele espagnoletsluiting waarbij een slot in de beugel of haak is ingebouwd. Zo kan je het luik afsluiten met een sleutel voor extra veiligheid.

De espagnoletsluiting met zwenkbare haak
Deze sluiting heeft een haak die kan worden gedraaid om deze in een oog of haak op het frame te passen. Dit type sluiting is geschikt voor deuren of ramen die vanuit verschillende richtingen kunnen worden geopend.

De espagnoletsluiting met kantelbare haak

Deze sluiting heeft een haak die kan worden gekanteld om deze in een oog of haak op het frame te passen. Ook dit type sluiting is bedoeld voor die ramen en deuren die vanuit verschillende richtingen open gaan.

Het is goed om op te merken dat deze lijst niet compleet is en dat er nog meer soorten sluitingen zijn, maar dit zijn de meest gebruikte.

Hoe monteer je Espagnoletten?

Net als bij het installeren van andere soorten deurbeslag is ook het monteren van een espagnoletsluiting een redelijk eenvoudige taak, hoewel het een beetje technisch kan zijn en afhangt van het type sluiting dat je gaat gebruiken. Hier is een algemeen stappenplan om je te helpen:

Verzamel de juiste gereedschappen

Je hebt bij het monteren van deze soort deurbeslag een schroevendraaier, boormachine, bouten en moeren, een waterpas en eventueel een beitel nodig.

Meet de maten van je luik en kozijn

Dit is belangrijk om te weten voordat je begint met het installeren van de espagnoletsluiting, zodat je de juiste maat sluiting kunt kiezen.

Voer de noodzakelijke voorbereidingen uit

Dit betekent dat je het moet schuren of verven voordat je de sluiting gaat installeren.

Markeer de positie van de sluiting op het deuren of ramen

Gebruik een waterpas om de locatie van de sluiting op de deuren of ramen zo perfect mogelijk te markeren.

Boor de gaten voor de bevestigingsschroeven of bouten

Gebruik een boormachine met de juiste diameter boor om gaten te boren waar de bevestigingsschroeven of bouten moeten worden bevestigd.

Bevestig de espagnoletsluiting

Plaats de sluiting op de juiste plek en bevestig deze met de schroeven of bouten. Zorg dat de sluiting precies op de gemarkeerde locatie is geplaatst en dat deze recht hangt.

Test de sluiting

Open en sluit ramen of deuren om ervoor te zorgen dat de sluiting goed werkt en dat alles mooi op zijn plaats blijft zitten. Pas eventueel aan waar nodig.

Afwerking: Indien nodig kun je nog verven of lakken voor een mooie afwerking.

Het is belangrijk om te onthouden dat de details van de installatie kunnen variëren afhankelijk van het type espagnoletsluiting dat je gaat gebruiken en de specifieke eigenschappen van je deuren of ramen. Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant te lezen voordat je begint met de installatie, en om professioneel advies te vragen als je onzeker bent over de installatie. Een specialist kan de montage eventueel ook voor je uitvoeren.