Meubels

Waar moet ik op letten bij het kopen van een bank?

Ben je van plan om (binnenkort) een nieuwe bank te kopen? Dan wensen we je alvast succes bij het maken van een keuze. Er zijn zoveel verschillende soorten banken en in allerlei verschillende stijlen op de markt, dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Geen zorgen! In dit artikel helpen we jou alvast een eindje op weg, zodat een bank kopen een stuk gemakkelijker gaat worden.  
 
Wist je trouwens dat we gemiddeld vier uur per dag op de bank zitten? Sommige onderzoeken gaan zelfs uit van meer dan zes uur! De meeste tijd brengen we ‘half liggend’ door. Een comfortabele grijze hoekbank is het geld dan ook wel dubbel en dwars waard, maar waar moet je op letten? 
 

Waar moet een goede bank aan voldoen?

De keuze van een bank is uiteindelijk niet alleen een kwestie van smaak. Factoren als kleur, stijl en prijs spelen een grote rol, maar vorm, grootte en functionaliteit worden vaak bepaald door de ruimtelijke omstandigheden. De keuze voor een materiaal kan daarentegen ook om praktische redenen worden genomen. Wel hechten we veel waarde aan het ontwerp van de bank, die natuurlijk wel moet matchen met de rest van het interieur. Dit roept ook de vraag op of het een hoekbank, tweezitter, driezitter, designbank of goedkope bank wordt. En, is het een nieuwe bank of eentje van de rommelmarkt met veel charme?  

Alles over vorm en maat

Hoeveel ruimte heb ik? Hoeveel ruimte heb ik nodig? Moet de bank aan andere eisen voldoen? Moet er bijvoorbeeld iemand op kunnen slapen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je tot koop overgaat. Als het gaat om de vorm van de bank, moet je altijd goed opletten of je een knusse knuffelbank (lees: lounge hoekbank) wilt of bijvoorbeeld een rechte bank.  
 
Hoe comfortabel een bank is, wordt vooral bepaald door de zitdiepte, de hoogte van de rugleuning en het soort bekleding (hard of zacht). Jouw persoonlijke definitie van comfort is hierbij cruciaal – ook of je de bank met of zonder armleuningen wilt. Ga altijd proefzitten in een meubelzaak en laat je bij twijfel goed adviseren. Twijfel je tussen verschillende kleuren? Het helpt ook altijd om een aantal stofstalen op te laten sturen, zodat je er zeker van bent dat de kleur past bij de rest van je interieur.