duurzamer koken
Keuken

Zo kan je duurzamer koken

Steeds meer mensen zijn duurzamer bezig. Door alleen al kleine aanpassingen kan je een stuk duurzamer leven. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is vaak ook beter voor je portemonnee. Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn om duurzamer te gaan koken. Hoe doe je dat? Dat lees je hier.

Schaf goede kwaliteit materialen aan

Door goede kwaliteit pannen te kopen kan je langer met je pannen doen, waardoor je minder snel weer nieuwe pannen moet kopen. Duurzame pannen zijn bijvoorbeeld keramische pannen. Je kunt bijna elk soort pan kopen in de keramische variant, zoals een keramische koekenpan, wok-pan of steelpan. Keramische pannen hebben een antiaanbaklaag. Hierdoor heb je vaak geen olie nodig. Bij sommige gerechten heb je wel een beetje olie nodig voor de smaak van het gerecht. Doordat je minder olie nodig hebt, ben je ook duurzamer bezig. Een ander groot voordeel van een keramische pannen is dat ze gebruikt kunnen worden op alle soorten kookplaten. Zo hoef je geen afscheid te nemen van je pannen als je verhuist naar een huis, met een ander soort kookplaat of over wilt stappen naar elektrisch koken.

Bespaar elektriciteit en water

Door een aantal tips kan je een stuk minder elektriciteit en water gebruiken tijdens het koken. Wil je iets koken in water? Kook dan het water eerst. Zo gebruik je minder gas of elektriciteit. Daarnaast zijn je voedingsmiddelen hierdoor een stuk sneller gaar. Vaak kan je het gekookte water ook gebruiken in je maaltijd. Het water waarin je pasta hebt gekookt kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de saus. Gebruik tijdens het afwassen een teiltje in plaats van dat je de kraan laat lopen tijdens het afwassen. Daarnaast kan je elektriciteit en water besparen door te meal preppen.

Gooi zo min mogelijk producten weg

Probeer te voorkomen dat je voedingsmiddelen weg moet gooien. De eerste stap hiervoor is om je koelkast goed in te richten. Door een nette koelkast kan je beter zien wat voor producten je nog hebt. Zet producten die als eerste moeten gebruikt worden vooraan in de koelkast. Dit kan je bijvoorbeeld met kleine bakjes goed inrichten. Heb je restjes over? Vries deze dan in of gebruik ze voor een andere maaltijd. Met groente dat over is kan je bijvoorbeeld een lekkere omelet of soep maken. Eten kan in de vriezer ook niet te lang gebruikt worden. Label daarom de bakjes in de vriezer. Zet hierop de naam van het gerecht en de datum dat je het hebt ingevroren op de label. Zo voorkom je dat de voedingsmiddelen alsnog over datum gaan.
Daarnaast kook je ook duurzamer door zoveel mogelijk lokale producten te kopen. Kies ook zoveel mogelijk voor seizoen producten. Hierdoor hebben de voedingsmiddelen geen lange afstand afgelegd, wat beter is voor het milieu. Doe booschappen ook zoveel mogelijk op de fiets of lopend.