Een kleine keuken inrichten
Keuken

Hoe richt je een kleine keuken luxueus in?

Het valt niet altijd mee als je kleine keuken hebt. Je zit bomvol ideeën en wensen voor je keuken, maar die ruimte… die is er gewoon niet. Hoe kun je toch iets moois van je kleine keuken maken en krijgt ‘ie alsnog een luxe uitstraling? In dit artikel kijken we naar enkele praktisch mogelijkheden die het je gemakkelijker maken.

Eenheid creëren met wit, hout en RVS

Ga je voor een witte keuken, dan zit je altijd goed. Dat wil dus zeggen: geef de keuken witte muren en witte keukenkastjes. De witte keukenkastjes moeten wel uit hout bestaan en geen fineer. Fineer zorgt voor een goedkope uitstraling; luxe keukens bestaan namelijk zoveel mogelijk uit natuurlijke (dus duurdere) materialen.

Om je keuken een luxe uitstraling te geven werk je diverse elementen af met RVS, natuursteen, en/of onbehandeld eikenhout. Zo kun je kiezen om je werkblad en/of aanrechtblad uit RVS te laten bestaan, natuursteen of Eikenhout. Ongeacht de grootte van een keuken, bieden deze materialen de keuken een ultra luxe uitstraling. Kies daarbij voor een stenen wasbak en een special mengkraan of Quooker kraan. Luxer kan het haast niet!

Open Kastruimte handig?

Er wordt wel eens geopperd open kastruimte te gebruiken in de kleine keuken, of borden op een bordenrek te plaatsen. Maar dat is zowel niet praktisch als ook nog eens onhygiënisch. Open Kasten maken een ruimte nóg kleiner. Vergeet open kasten alsjeblieft in een kleine keuken. Door de wasem die bakken, braden en koken met zich meebrengt (niet alles wordt door de afzuigkap afgezogen immers), kunnen borden uiteindelijk een stoffige en/of vettige aanslag krijgen wanneer zij er lang staan. Ook oogt open kastruimte snel rommelig.

Luxe keuken maar klein behuisd? Werk in de hoogte

Keukenplanken en hoge keukenkastjes bieden je volop ruimte. Benut de zijwanden van je keuken zoveel mogelijk en ga voor hoogte. Plaats in de bovenste keukenkastjes die keukenbenodigdheden die je maar weinig nodig hebt. Voor de dagelijkse dingen zorg je ervoor dat alles op pakhoogte staat.

Overige tips voor de kleine keuken:

Hoe zorg je ervoor dat jouw kleine keuken zo luxe mogelijk wordt en blijft?

  • Plaats geen vuilnisbak in het looppad, maar werk deze weg in het keukenkastje onder de gootsteen.
  • Laat een inbouwvaatwasser plaatsen, zo neemt vuile vaat nooit teveel plaats in beslag op het (kleine) aanrecht; vuil vaatwerk kun je er altijd in kwijt en na een wasbeurt berg je direct alle schone vaat weer op, zodat vuile vaat zich niet ophoopt in de keuken.
  • Ook al is je keuken nog zo klein wellicht, neem een prachtige natuurstenen vloer of houten vloer. Je zult zien dat de vloer veel effect heeft op de luxe beleving van je keuken.
  • Behoefte aan extra werkruimte in de keuken? Plaats een smalle keuken werkkast aan één wand. Zo creëer je extra werkruimte én opbergruimte. 
  • Plaats als het even lukt een grote spiegel aan de zijwand, zo ontstaat er een optisch diepte effect.