teppanyaki pan schoonmaken
Keuken

Hoe maak je een Teppanyaki plaat schoon?

Teppanyaki is een Japanse kookstijl waarbij vlees, zeevruchten en groenten worden gegrild op een grote, platte grill. Het is een populaire keuze voor etentjes en speciale gelegenheden, en het is ook erg leuk om te zien hoe de chef het eten voor je neus klaarmaakt. Maar als de maaltijd voorbij is, zit je met een teppanyaki-plaat die onder de etensresten en het vet zit. Hoe maak je die schoon? Lees verder om erachter te komen.

Waarom je een teppanyakiplaat na elk gebruik moet schoonmaken

Het is belangrijk om een teppanyaki plaat na elk gebruik schoon te maken, omdat anders etensresten en vet zich na verloop van tijd ophopen. Dit maakt de grill moeilijker schoon te maken en kan ook de smaak van het eten beïnvloeden. Niemand wil immers dat zijn sushi smaakt als de steak van gisteravond! Zorg er dus voor dat je jouw grill elke keer dat je hem gebruikt goed schoonmaakt.

Stap 1: Verwijder alle etensresten van de plaat. Gebruik eetstokjes of een vork om de etensresten van de plaat te duwen en op een bord of kom te leggen. Als er hardnekkige stukjes voedsel zijn die niet gemakkelijk loskomen, gebruik dan een beetje water om ze los te maken.

Stap 2: Veeg het bord af met een vochtige doek. Gebruik een schone, vochtige doek om al het resterende vet of voedselresten van het oppervlak van de plaat te verwijderen. Zorg ervoor dat je in alle hoekjes en gaatjes komt, zodat de plaat helemaal schoon is.

Stap 3: Droog de plaat af met een schone handdoek. Nadat je de plaat hebt schoongeveegd, gebruik je een schone handdoek om het af te drogen. Zo voorkom je dat er watervlekken op het oppervlak van de plaat komen.

Stap 4: Zet de plaat weg. Zodra het droog is, kun je de plaat opbergen tot je volgende teppanyaki-etentje!

Er zijn een paar verschillende soorten teppanyaki-platen op de markt, maar de meest voorkomende zijn gemaakt van gietijzer of roestvrij staal. Roestvrijstalen teppanyaki-platen roesten minder snel en zijn gemakkelijker schoon te maken dan hun gietijzeren tegenhangers. Gietijzeren platen houden echter beter de warmte vast, waardoor ze vaak de voorkeur genieten van professionele koks. Welk type teppanyaki-plaat je ook kiest, bekijk het assortiment teppanyaki platen van Maxtotaal. Hier vind je een ruim assortiment aan teppanyaki-platen.