kantoor aan huis
Kantoor

Wat zijn de regels voor bedrijfsafval bij een kantoor aan huis?

Grote bedrijven produceren veel afval en zij zijn dan ook verplicht om hun bedrijfsafval te verzamelen en dit te laten ophalen door de gemeente of een particulier bedrijf. Maar hoe zit het als je een bedrijf aan huis hebt? Want ieder bedrijf is verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsafval, ook kleine bedrijven. Wanneer je een kantoor aan huis hebt ben je ook verplicht om je eigen afval te verwerken. Hoe gaat dit precies in zijn werk en wat zijn de regels? Dat lees je hier!

Huishoudelijk afval of bedrijfsafval?

Ben je zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak aan huis? Dan valt het afval dat je produceert onder bedrijfsafval. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de verwerking van dit afval. Bij huishoudelijk afval is de gemeente verantwoordelijk; zij komen dit op vaste dagen afhalen. Produceer je weinig afval dat veel lijkt op huishoudelijk afval, dan kun je jouw bedrijfsafval ook bij het huishoudelijk afval plaatsen.

Mogelijkheden voor het verwerken van je afval

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk om je bedrijfsafval te verwerken. Toch is het belangrijk om te weten dat je hierin meerdere mogelijkheden hebt. Het is onder andere mogelijk om dit zelf naar een milieustraat te brengen bij jou in de buurt. Je kunt hier het afval netjes scheiden waardoor het op de juiste manier verwerkt kan worden. Er zijn daarnaast ook andere mogelijkheden:

  • Huur een container: je kunt onder andere een container huren voor MKB afval via Bedrijfsafval.nl, maar er zijn ook andere mogelijkheden, afhankelijk van het afval dat je produceert.
  • Schakel de gemeente in: je betaalt maandelijks een bedrag aan de gemeente, in ruil hiervoor komen ze jouw afval ophalen en hoef je dit niet zelf te vervoeren.

Als bedrijf ben je altijd verplicht om je afval te verwerken: hoe groot je onderneming ook is. Daarom is het slim om te weten wat hierin je rechten en plichten zijn. Deze kun je bovenstaand doornemen. Zo weet je niet alleen waar je aan toe bent, maar ook wat je mogelijkheden zijn voor het verwerken en scheiden van afval.