Kantoorkast
Kantoor

Waar moet je op letten bij aanschaf van een kantoorkast?

Je zou denken dat het gemiddelde kantoor alles gedigitaliseerd heeft opgeslagen en vrijwel geen gebruik meer maakt van ouderwetse paperassen of stapels vol papier, maar de praktijk wijst uit dat dit zeker niet waar is. vrijwel elk kantoor maakt nog steeds gebruik van archiefkasten of kantoorkasten in wat voor vorm dan ook. Maar waar moet je op letten bij aanschaf van een kantoorkast? Er zijn diverse soorten kantoorkasten verkrijgbaar, zie hieronder de verschillende soorten die het meest gebruikt worden als kantoorkast.

Archiefkast

Als je een kast wilt die tegelijkertijd voor een mooie toevoeging aan je interieur zorgt, ga dan voor een stijlvolle archiefkast. Een archiefkast is vaak gemaakt van hout of staal of een andere (duurzame) materiaalsoort waardoor de kast niet alleen nuttig is om spullen in op te ruimen, maar deze ook gebruikt kan worden als eyecatcher in jouw kantoor om klanten hun ogen uit te laten kijken.

Hangmappenkast

Een hangmappenkast is vooral een echte aanrader als je veel gebruik maakt van papieren documentatie en deze documenten ook goed wilt categoriseren en er ten alle tijden makkelijk bij wilt kunnen. Dit hangmappensysteem is verkrijgbaar voor diverse formaten, maar meestal wordt er gebruik gemaakt van A3 of A4 bij deze kast soort.

Brandwerende kast

Een brandwerende kast is handig als je belangrijke papieren, contracten of certificaten wilt bewaren. Deze kasten zijn ook beschermd tegen water en diefstal. er zijn diverse gradaties brandkasten beschikbaar. Zo zijn er brandkasten die 30 minuten, 60 minuten of 120 minuten brandwerend werken. Uiteraard hoe brandwerender de kast is, hoe duurder. Deze kasten zijn ook vrijwel allemaal gecertificeerd. Ook een lockerkast is mogelijk bij het bewaren van belangrijke papieren. Echter zijn deze niet altijd brandwerend. 

Roldeurkast

Een roldeurkast wordt veel op kantoren gebruikt waar sprake is van weinig ruimte. Doordat de roldeuren in de kast verdwijnen, heb je geen last van deuren die naar voren open moeten, waardoor je ruimte verliest. Deze kasten zijn vaak laag, maar bieden tegelijkertijd veel ruimte om spullen in op te bergen. 

Tekeningkast

Een tekeningkast wordt veel gebruikt door architecten, ingenieurs of bouwbedrijven om grote ontwerpen of bouwtekeningen in op te kunnen bergen. De formaten lopen uiteen van A3 tot A0. Vaak zijn deze kasten vrijwel geheel gevuld met lades om de tekeningen goed in op te kunnen bergen en te zorgen dat ze niet kreuken of beschadigen. Ideaal dus om op een kantoor te hebben waar veel gebruik wordt gemaakt van (grote) tekeningen of paperassen.

Kijk dus bij de aanschaf van een kantoorkast goed naar waar de kast voor moet dienen en wat voor soort opbergruimte je nodig hebt. Heb je weinig ruimte op je kantoor, maar ben je toch op zoek naar een kast? Kies dan voor een roldeurkast. Ben je op zoek naar een echte eyecatcher in je interieur? Dan is een stijlvolle archiefkast wellicht een aanrader. Wil je alleen een kantoorkast aanschaffen om belangrijke papieren in op te bergen? Kies dan voor een brandwerende kast om te zorgen dat je papieren veilig opgeborgen liggen en beschermd zijn tegen diefstal, water en brand.