Tips om geen last van je rug te krijgen tijdens werk
Kantoor

Tips om geen last van je rug te krijgen tijdens werk

Steeds vaker krijgen mensen lichamelijke klachten tijdens het werken. De klachten ontstaan meestal omdat er een gebrek is aan juist kantoormeubilair. Er zijn verschillende manieren hoe je rugklachten op het werk kunt voorkomen.

Het werken in de uitvoering

Rugklachten komen het meeste voor bij mensen die een baan hebben in de uitvoering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banen zoals een stratenmaker of een verhuizer. Dit soort beroepen eisen eigenlijk de hele dag door lichamelijke inspanning. Er is dan ook een groot risico om last te krijgen van je rug. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Wanneer je wat moet tillen is het belangrijk om voorwerpen boven de 20 kilo samen met een collega te tillen. Wanneer je voorwerpen van dit gewicht of nog hoger zelf gaat tillen is de kans op rugklachten erg groot. Ook de houding tijdens het tillen is heel belangrijk. Zorgt dat je tijdens het tillen altijd een rechte rug hebt, en door je knieën zakt wanneer je het voorwerp gaat oppakken. Probeer dan zoveel mogelijk vanuit je benen te tillen en span hierbij je buik aan. Wanneer je je buik aanspant tijdens het tillen ontlast je je rug.

Klachtenvrij werken op kantoor

Mensen die een kantoorbaan hebben, hebben de laatste tijd ook steeds meer rugklachten. Ook bij het werken op kantoor zijn er verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken. Slecht kantoormeubilair is hier een goed voorbeeld van. Het is erg belangrijk dat iedereen zijn werkplek passend kan inrichten en afstellen. Dit kun je doen door ergonomische meubels toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een zit sta bureau, deze bureaus kun je in hoogte afstellen zodat je kunt wisselen tussen het staand en zittend werken. Deze variatie is erg bevorderlijk voor de houding en het klachtenvrij houden van je rug.

De stoel

Een ander goed voorbeeld hiervan is de ergonomische bureaustoel. Deze bureaustoel kun je volledig naar jouw lichaam en zithouding instellen. Het is belangrijk om met een goede houding achter je bureau te kunnen werken. Zorg er altijd voor dat wanneer je zit beide voeten plat op de grond kunnen staan. Zet je stoel en bureau op een bepaalde hoogte zodat je met je ogen recht vooruit kunt kijken. Dit verminderd de klachten in de nek. Nekklachten kunnen op een later moment ook een oorzaak zijn van de rugklachten.

Beweging tijdens het werk

Niet alleen geschikt kantoormeubilair is handig. In beweging blijven is ook een van de belangrijkste dingen tijdens het werken. Vooral wanneer je een kantoorbaan hebt is dit heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren om genoeg te bewegen tijdens het werken. Loop bijvoorbeeld om het half uur even naar de koffiehoek. Je zou ook even naar een andere collega kunne lopen om een praatje te maken. Je pauze is ook een goed moment om wat aan de beweging te doen. Ga met wat collega’s buiten even een blokje om. Voldoende beweging kan bijdrage aan het voorkomen of verminderen van rugklachten tijdens het werken.