archiefkast
Kantoor

5 tips voor het kiezen van een geschikte archiefkast

Ben jij op zoek naar een kast voor op je kantoor? Dan kun je hier natuurlijk alle kanten mee op. Waar de meeste mensen direct het gevoel hebben dat het over een ouderwetse archiefkast gaat, is dit tegenwoordig allang niet meer het geval. Waar de archiefkasten van vroeger vaak sfeerloos en saai waren, zien we dat deze kasten tegenwoordig ook prima in je woonkamer kunnen staan. Op deze manier hebben deze kasten niet alleen een praktische functie, maar ook een decoratieve functie. Juist dit maakt het dat een archiefkast op kantoor onmisbaar is. Maar hoe kies je nu zo’n nieuwe kast? In dit artikelen vertellen we het je!

1. Ga voor een archiefkast zoals vroeger

Eén van de mogelijkheden voor een archiefkast voor op kantoor, is natuurlijk de standaard kasten zoals we deze kennen. Deze zijn voorzien van een stevige deur, die je na werktijd ook eenvoudig op slot kunt draaien. Zo voorkom je niet alleen dat er andere mensen bij je spullen kunnen, maar zorg je er ook voor dat je bedrijfsdocumenten en andere spullen bij brand worden beschermd.

2. Ga voor een ladekast

Ladekasten zijn ideaal voor wanneer je allerlei verschillende soorten documenten wilt kunnen bewaren. Contracten, mappen en misschien zelfs wel andere prullaria. Je zult merken dat het in een ladekast vaak net iets gemakkelijk is weg te pakken en het organiseren ook handiger is. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds vaker de ladekast op kantoor, in plaats van de grote kasten zoals we deze van vroeger kennen.

3. Kast met postvakken

Deze kast wordt vooral gebruikt voor het laten zien van bijvoorbeeld folders of andere zaken. Ook wordt deze kast binnen grote bedrijven vaak gebruikt om iedereen eenvoudig een persoonlijk postvakje te kunnen toewijzen. Vooral bij de receptie van een groot bedrijf zie je deze kasten, zodat de post centraal kan worden verspreid. Uiteraard kun je deze kasten ook voor allerlei andere doeleinden gebruiken, maar dat ligt natuurlijk volledig aan jullie zelf.

4. Stellingkasten

Een stellingkast is een kast die we vooral tegenkomen in het magazijn. Het grote voordeel aan deze kasten, is dat je er echt alles in kunt zetten en ook leggen. Wel dien je er rekening mee te houden dat deze kast helemaal open is en dus niet kan worden afgesloten. Het is dus raadzaam om hier geen bedrijfsgevoelige informatie in te bewaren, want iedereen kan er gemakkelijk bij. Deze kasten worden daarom dus ook vooral gebruik voor eenvoudige zaken, zoals het opbergen van een perforator of een nietmachine.

5. Lockerkast

Hebben jij en je collega veel bedrijfsgevoelige informatie waar jullie mee werken, dan is het aan te raden te kiezen voor een kast die ook kan worden vergrendeld. Vooral bij een groter bedrijf, waar na werktijd ook een schoonmaakster komt, is het wel zo fijn dat je documenten veilig zijn. Uiteraard geldt dit ook voor andere collega’s die met bepaalde zaken niets van doen hebben. Door je kast volledig af te sluiten, komen ze ook niet in de verleiding om toch even stiekem te kijken.