Voordelen en nadelen nieuwbouw en bestaande woning
Huis kopen

Nieuwbouw vs bestaande woning kopen | voor- en nadelen

Het vinden van een woning op de krappe woningmarkt van Groningen is een behoorlijke uitdaging. Vooral bestaande woningen in populaire wijken zijn moeilijk verkrijgbaar. Staar je daarom niet blind op de zoektocht naar een bestaande woning, maar oriënteer je ook op nieuwbouw. Weeg de nadelen en voordelen tegen elkaar af om te weten te komen of nieuwbouw een optie voor jou is.

De voordelen van bestaande woningen

Een bestaande woning heeft het grootste voordeel dat je deze direct kunt betrekken. Het is ook prettig dat je in een bestaande wijk kunt wonen waar voorzieningen zijn die aansluiten op je woonwensen. Vaak valt er bij de aankoop van een bestaande woning ook nog wat te onderhandelen over de prijs. De onderhandelingen in de prijs kunnen onhandig uitvallen als je snel wilt slagen in je zoektocht naar een bestaande woning. Let dus op dat je niet overbiedt.

De nadelen van bestaande woningen

Helaas is het vinden van een bestaande woning in de oververhitte huizenmarkt van de stad Groningen een tijdrovende klus die je flink wat stress oplevert. Nadat je een aantal keren net hebt misgegrepen, ben je blij dat je een woning bezit in je favoriete buurt. Tijdens je wanhopige zoektocht, heb je misschien wel een aantal woonwensen laten vallen. Juist die compromissen zorgen ervoor dat je later spijt krijgt van je bestaande woning. Op den duur ontdek je verborgen gebreken, blijkt het huis minder energiezuinig, is de badkamer aan vervanging toe en is de keuken onhandig ingedeeld.

Ondanks dat je er gelijk in kunt trekken en de woning het het interieur al klaar is heb je minder mogelijkheden om dit helemaal zelf in te richten. Bij een bestaande woning is het interieur namelijk al helemaal ingericht en zul je minder gedwongen zijn om dit naar je eigen wensen in te richten.De voordelen van een nieuwbouwwoning

Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat het huis onderhoudsvrij is en je het interieur zo in kunt richten hoe jij wilt (wel afhankelijk van hoe ver de status van de bouw van de nieuwbouw op dat moment is). Alles is nieuw aan je woning en werkt zoals het is bedoeld. Daarnaast kun je de woning volledig naar je eigen wens indelen en wordt het interieur precies zoals jij dat wilt. Voordat je overgaat tot de koop, kun je op de tekening muren verplaatsen, kiezen voor een uitbouw of een dakkapel. Bovendien kun je de badkamer en keuken volledig naar eigen smaak samenstellen. Prettig is dat je vooraf of aanpassingen binnen je budget passen. Een verbouwing aan een bestaande woning kan achter toch duurder uitvallen dan verwacht. Zoek naar nieuwbouwwoningen en richt alles precies zo in zoals jij dat wilt.

De nadelen van een nieuwbouwwoning

Nieuwbouw heeft op korte termijn nadelen. Het duurt even voordat de woning is opgeleverd. Daar staat tegenover dat je een verhuizing op je gemakje kunt voorbereiden en geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen over de inrichting. Je kunt rustig nadenken over de vloer die je aanschaft, de gordijnen die je ophangt en in welke kleuren je de muren schildert. Een ander nadeel is dat je gaat wonen in een nieuwbouwwijk waar nog niet alle voorzieningen zin. In de eerste jaren is het een beetje behelpen, maar van de aanschaf van een nieuwbouwwoning pluk je later de vruchten. Zodra de nieuwbouwwijk af, zal je woning snel in waarde stijgen. Een nieuwbouwwoning is dus een slimme investering.