huis-verkopen
Huis kopen

Huis verkopen? Vraag direct een energielabel aan!

Wil jij een energielabel voor je woning? Dan is het tijd om een energietest uit te voeren. Maar wat zegt een energielabel precies? Het energielabel geeft jou of een potentiële bewoner een indicatie over hoe het huis energie verbruikt. Het energielabel wordt verdeeld in verschillende klasse. Deze klasse geven een snelle indicatie aan van het energielabel van het huis, maar in de pdf is verdere informatie te vinden over het verbruik.

Wat is een energielabel?

We hebben het al kort geïntroduceerd. Een energielabel vertelt je hoe zuinig of hoe gierig het huis energie verbruikt. Dit heeft betrekking met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie, of er gebruik wordt gemaakt van groene stroom, enzovoorts. Het label is verdeeld in verschillende klasse. Zo heb je het beste energielabel, wat A+++ wordt genoemd, maar heb je ook energielabel G, wat het slechte energielabel is wat een huis kan hebben. Wanneer jij jouw woning wilt verkopen, dan ben je verplicht om een actuele energiecheck te doen. Je kan namelijk zelfs een boete krijgen wanneer je dit niet aanbiedt. Ondanks dat je 15 jaar geleden een energietest hebt laten uitvoeren, is deze niet meer van deze tijd. De ontwikkelingen rondom duurzaamheid in het huis zijn zo vooruit gegaan, dat ook de energielabels zich moeten aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen. Zorg dus altijd dat je zorgt dat je in handen bent van een geldig energielabel.

Hoe zorg je dat je het energielabel op tijd aanvraagt?

De energieadviseurs, degene die een energieprestatie inspectie kunnen uitvoeren en een officieel energielabel kunnen overdragen, zijn erg druk. Het is daarom belangrijk dat jij ruim op tijd een afspraak inplant voor de energiecheck. Dit is vooral van belang wanneer je jouw woning wenst te verkopen. Een potentiële koper wilt namelijk in de advertentie graag terugzien welk energielabel de woning heeft. Wanneer je deze niet vanaf het begin van de advertentie kunt geven, dan loop je mogelijke kopers mis.

Zo wordt een energielabel geregistreerd

Zodra je een afspraak hebt ingepland met de energieadviseur, dan komt deze specialist op het afgesproken moment langs bij jouw thuis. Tijdens dit bezoek wordt jouw huis geanalyseerd. Er wordt gekeken naar de grootte, de materialen, de isolatie, het soort verlichting, verwarming, enzovoorts. Een afspraak kan rond de 2 uur in beslag nemen. Al deze aspecten worden op papier gezet. ook wordt er gekeken naar het verbruik. Aan de hand van al deze informatie wordt een officieel energielabel vastgesteld. Na ontvangst van het energielabel is het 10 jaar geldig.